+31(0)6 2445 4835
info@dewandelgroepeuregio.nl

Wandelingen

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

De zondag wandelingen voor de komende weken staan hieronder na elkaar beschreven.

Let goed op de datum voor de juiste startlocatie van de wandeling!

Korte wandelingen (8 – 11 km) worden als Midweekwandelingen in de regel om de twee weken op woensdag of donderdag gehouden indien het weer goed is. Zij worden via WhatsApp bekend gemaakt. Interesse? Stuur een WhatsApp berichtje naar +31(0)6 2445 4835.

 

Wandelen in het zuidelijk deel van het Wormdal, zondag 17 juni 15 km

Beste wandelaars(ters),

Op zondag 17 juni gaan we in het zuidelijk deel van het Wormdal lopen.

Het Wormdal:

Het Wormdal tussen Aken en Herzogenrath maakt deel uit van een langgerekte lössgordel die zich uitstrekt langs de noordrand van het Europese middelgebergte. Deze gordel wordt in Duitsland ook wel Börde genoemd. Het Wormdal ligt in de Jülicher Börde. Het Wormdal is aangewezen als een natuurreservaat, omdat dit dal het grootste gebied met een natuurlijke rivierloop in NWR is. De brede dal bodem is ontstaan door het meanderen van de Worm. Tijdens deze 15 km lange wandeling maken wij kennis met het verleden van dit gebied. We kunnen genieten van prachtige vergezichten. Naast de mijnbouwsporen zien we ook de ontsluiting van carbonisch gesteente, hier en daar zelfs dunne laagjes steenkool. De mijnbouw in dit dal is eeuwen oud. Getuigen hiervan van zijn: de steenbergen, resten van mijngangen, mijnwerkerswoningen en oude schachten zoals Grube Furth en Halde Goulet.


Kenmerken van de wandeling:
Voor degene die willen carpoolen, waarbij wij een kleine bijdrage vragen voor de chauffeur, is het dan rond 08:55 uur op de parkeerplaats Decathlon, tegenover het voetbalstadion van Roda JC, Wiebachstraat 75, 6466 NG Kerkrade verzamelen, vanwaar we vertrekken richting onze startlocatie.

Vertrek op zondag 17 juni is om 09:30 uur
Startlocatie:
Landhaus Wurmtal, Rolandstrasse 131, 52134 Herzogenrath (D).

Lengte van de wandeling: ongeveer 15 km. De wandeling voert over allerlei soorten terrein, van brede boswegen en geasfalteerde wegen tot smalle en soms steile bospaadjes.

Voor deze wandeling vragen we een bijdrage van € 2,– per persoon. Wij verzoeken u deze bijdrage vóór de start van de wandeling te voldoen en zoveel mogelijk met gepast geld te betalen.

Met vriendelijke groeten,

deWandelgroepEuregio
Bert Limbeek
GSM:
06-25232784

Ben je tevreden met onze wandelingen? Word dan lid!

We doen een beroep op je. Word lid zodat de vereniging door zoveel mogelijk leden gedragen wordt.

Je kunt lid worden door het aanmeldformulier op de website in te vullen en € 5,00 over te maken op bankrekening NL72 SNSB 0706 1093 92 t.n.v. deWandelgroepEuregio. Hiermee help je jezelf maar ook de wandelbegeleiders!

Klik op de onderstaande link om naar het aanmeldformulier te gaan

Aanmeldformulier

 

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van wandelvereniging deWandelgroepEuregio

 

 

Ardennenevenement

Korte en langere wandeling in de Ardennen vanaf Limbourg (B) 24 juni

Carpoolen vanaf Decathlon, Kerkrade of de Geusselt, Maastricht

Beste wandelaars(ters) ,

Op zondag 24 juni 2018 gaan we naar het plaatsje Limbourg. We willen graag iedereen in de gelegenheid stellen om mee te gaan. Daarom hebben we twee wandelingen georganiseerd; een korte van 10 km en een langere van 15 km. We starten tegelijkertijd met de wandelingen. De groep van 10 km kan het dan dus wat rustiger aan doen. Het is een heuvelachtige wandelingen met regelmatig mooie vergezichten, maar zoals gezegd de 10 km wandeling doet het rustig aan.

Dit is de laatste wandeling uit de reeks van het “Hertog Limburgpad”. We zijn al eerder gestart in Würselen, Bocholtz, Mechelen, Kelmis en St. Pietersvoeren. We hebben tijdens deze reeks door 3 landen gewandeld. Onze vereniging heeft niet voor niets Euregio in de naam staan.

Place Saint-Georges – Limbourg

 

Limbourg
Verstopt in de heuvels rondom Eupen en Malmedy vlakbij het grote stuwmeer la Gillepe in de Ardennen ligt ineens dit prachtige oude dorpje. Limbourg , of te wel Limburg in het Vlaams, is een werkelijk prachtig oud plaatsje gebouwd bovenop de heuvels rondom Eupen. De huizen van het dorpje stammen uit de 17e en 18e eeuw en zien er uit alsof de tijd er stil is blijven staan. Limbourg is gebouwd rondom een centraal marktpleintje met daaromheen enkele kleine straatjes. Op het plein staat het stadhuis de waterpomp en het belangrijkste en enige café, restaurant van het dorp. Veel toeristen zul je hier nog niet treffen, veel bekendheid kent het dorpje nog niet. Het is een erg leuk dorp om onze wandeling te starten. De vergezichten die je vanuit het dorp hebt zijn werkelijk prachtig.
Limbourg kent een roerige geschiedenis. Het stadje ontstond rondom de vesting die daar in de vroege middeleeuwen werd gebouwd en uitgroeide tot de hoofdstad van het hertogdom Limbourg. Het stadje werd door zijn strategische ligging verschillende malen belegerd en veroverd en uiteindelijk ontmanteld door de Franse Zonnekoning. Het levert het stadje uit aan de Spanjaarden. Limbourg wordt in de tijd ook vaak bezocht door vele beroemdheden. De Graaf de Medici en Koning Jozef II van Oostenrijk sliepen ooit hier in de herberg. Tijdens een grote brand in 1834 gaan veel oude huizen verloren. Deze worden later echter mooi opgebouwd. In het stadhuis aan het marktplein kun je oude foto’s en een maquette zien van het stadje Limbourg. Loop ook even naar de kerk toe. Hoewel deze niet toegankelijk is (instortingsgevaar!) is het ook aan de buitenkant een aardig object om te bekijken.

Het Hertog Limburg Pad is een lange afstandswandeling van ongeveer 140 km door het oude Hertogdom Limburg. De route start hier in het residentiestadje Limbourg sur Vesdre en voert (via ‘s Hertogenrade in Duitsland) naar Rolduc in Kerkrade (Nederland) en weer terug via Val Dieu naar Limbourg.

Kenmerken van de wandeling:
Vertrek: zondag 24 juni 2018 om 8.30 uur
Plaats van vertrek: vanaf Decathlon Kerkrade of de Geusselt in Maastricht. We gaan carpoolen. De vergoeding voor de chauffeur is € 4,00 per persoon, direct bij wegrijden aan de chauffeur te betalen.
Plaats van vertrek van de wandeling: Brasserie St. Georges, Place St. Georges 31, 4830 Limbourg.
Lengte van de wandelingen: ongeveer 10 km of 15 km. Ze worden begeleid door de wandelbegeleiders Iwan en Jan.

Voor deze wandeling vragen wij  een bijdrage van € 2,00 per persoon voor leden van de vereniging. Niet leden betalen € 4,00. Te betalen aan de vereniging. Daarnaast betaalt u voor het vervoer naar de startlocatie € 4,00 aan de chauffeur.
Wij verzoeken u de vervoersbijdrage vóór het vertrek aan de chauffeur te betalen. De bijdrage voor de wandeling dient u vóór de start van de wandeling aan de vereniging te betalen.

Met vriendelijke groeten,
deWandelgroepEuregio
Iwan Slabbers, GSM; 06-81202404

 

Wandeling van 13 km in de omgeving van Gemmenich met veel vergezichten 01 juli

Hallo wandelaars en wandelaarsters,
Net over de Belgische grens ligt op het dak van Zuid-Limburg aan de golfbaan De Mergelhof de brasserie Porcini met mooi panoramaterras. Hier starten we deze keer met onze wandeling. We hebben twee jaar geleden deze wandeling ook eens gelopen. Deze keer gaan we in tegengestelde richting wandelen en je zult zien dat je weer nieuwe dingen ontdekt. Tijdens deze heuvelachtige en zeer panoramische grenstocht wandelen we langs de golfbaan omhoog naar het Vijlenerbos aan de Belgische kant. Hier is een schitterend uitzichtpunt dat we nog niet zo lang geleden met de Midweekwandeling bezocht hebben. Vervolgens struinen we geruime tijd door weilanden langs de Geul. Dan klimmen we omhoog naar Plombières en komen we in een leuk parkje. Dan volgt een schitterend stuk langs stukken van de Oude Geul en zie je waar de Geul in een grot verdwijnt. Ook wandelen we hier door een prachtig natuurreservaat langs een fraai ven. Na 7 km passeren we een leuk vijvertje met schuilhut en zitbanken voor een pauze.
We klimmen door de weilanden omhoog en dan volgen we even een oud spoorlijntraject langs de plaats Völkerich. Vervolgens gaan we naar de brasserie waar we met goed weer op het terras kunnen nagenieten. Deze wandeling biedt prachtige uitzichten!

 

 

Kenmerken van de wandeling:
Datum 1 juli om 09:30 uur.
Startplaats: golfbaan Mergelhof, parkeerplaats Brasserie Porcini, Rue de Terstraeten 254, 4851 Gemmenich, België.
Een wandeling door bos , wei en velden in het heuvellandschap.
Deels bospaden grind- en geasfalteerde wegen met geen of weinig verkeer.
Lengte ongeveer 13 km. Vooral in het begin flink klimmen, daarna valt het wel mee. We nemen de tijd om rustig deze heuvels te beklimmen.

Voor deze wandeling vragen we een bijdrage van € 2,– per persoon. Wij verzoeken u deze bijdrage vóór de start van de wandeling te voldoen en zoveel mogelijk met gepast geld te betalen.

Met vriendelijke groeten,

deWandelgroepEuregio
Jan Bons
Tel 06-2445 4835