Wandeling Wormdal Zuid van 9 of 15 km

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

Kies 9 of 15 km in het prachtige Wormdal

Zondag 19 januari hebben we twee wandelingen voorbereid. Je kunt kiezen om 9 km door het uiterste zuidelijk deel van het Wormdal te lopen of hierna nog 6 km aan te knopen om dan nog naar Burg Wilhelmstein te gaan.

De mooiste delen van het Wormdal beginnen in het zuiden bij de autoweg A4 bij Aken. De Worm loopt van daar uit naar het noorden tot aan het Nederlandse deel bij Rimburg. Daarna is de rivier voor een heel groot deel gekanaliseerd.
Wij starten in het zuidelijk deel bij de Teuterhof. Vanaf hier lopen we verder naar het zuiden om een rondje van 9 km te maken. Degenen die daarna niet verder willen lopen, kunnen bij de Teuterhof een kop koffie of iets dergelijks gebruiken. De anderen plakken er nog 6 km aan om richting het noorden naar Burg Wilhelmstein te lopen, totaal dus 15 km. Ook daarna kunnen deze mensen een kop koffie of iets dergelijks bij het restaurant gebruiken

Wormdal

Het Wormdal tussen Aken en Herzogenrath maakt deel uit van een langgerekte lössgordel die zich uitstrekt langs de noordrand van de Europese middelgebergten. In Duitsland heet deze gordel ook wel de Börde en het Wormdal ligt in de Jülicher Börde. Deze streek heeft een vruchtbare bodem waardoor deze streek sterk in cultuur gebracht is en er veel industrie te vinden is. Bovenaan op de plateau ´s boven het dal vindt intensieve akkerbouw plaats. Hier is nog maar weinig natuur over. Daarom is het ook van belang dat de natuur in het Wormdal zelf beschermd wordt. De aan het Wormdal grenzende gemeenten Herzogenrath, Alsdorf en Würselen behoren met 1200 inwoners per km2 tot de dichtstbevolkte gebieden van Duitsland. Op sommige plekken is de bebouwing doorgedrongen tot de uiterste plateaurand. Daarnaast is het gebied ook aangewezen als natuurreservaat omdat het Wormdal het grootste gebied met een natuurlijke rivierloop in Noordrijn-Westfalen en zelfs in heel noordelijk Duitsland is. De beek is niet rechtgetrokken en (bijna) nergens is de loop vastgelegd door middel van beschoeiingen. Bijna alle biotopen die voorkomen in beekdalen zijn hier te vinden. Hierbij moet men onder meer denken aan ooibosrestanten, broekbossen, natte hooilanden, bronbeekjes en bronweiden. De Worm stroomt hier door het natuurreservaat „ Wurmtal südlich von Herzogenrath“, dat sinds juni 1998 ook een Natura 2000 gebied is. Het is 437 hectare groot.
Het Wormdal is een oase voor wandelaars, per jaar wordt het gebied door circa 100.000 mensen bezocht voor natuurwandelingen, nordic walking, fietstochten en paardrijden. In het dal liggen onder meer bij Teuterhof maneges. Op diverse plekken liggen cafés of restaurants in het dal, waaronder bij Teuterhof, in de Alte Mühle en bij Burg Wilhelmstein. Beeldbepalend is het riviertje dat zich met brede meanders over een afstand van hemelbreed 6 kilometer zich tot 60 meter diep in het landschap heeft ingesneden. De beek zelf heeft hier overigens een lengte van 11 kilometer.
Tussen Wolfsfurth in het zuiden en Herzogenrath in het noorden daalt de rivier van 133 naar 103 meter. Er is dus een behoorlijk verval te constateren. Op enkele plekken is het dal ruim een kilometer breed, zoals bij Strass, maar elders nog maar enkele honderden meters. De brede dalbodem is ontstaan door het meanderen van de Worm. Deze meanders zijn nog goed te zien tussen Wolfsfuhrt en Adamsmühle.
Helemaal in het zuiden van het Wormdal, nabij Wolfsfuhrt ligt het Paulinenwäldchen, met daarin de Blauer Stein. Deze steen is opgericht ter ere van Pauline Bonaparte, de zus van Napoleon die met haar moeder regelmatig de warme baden in Aken bezocht. Vaak ging ze daarna wandelen in de bossen aan de rand van het Wormdal. Daarom werd het bosje hier ook het Paulinenwäldchen genoemd.
Uit EifelNatur.de

Wormdal

Kenmerken van de wandelingen:
Vertrek op zondag 19 januari om 09:30 uur.
Plaats van vertrek: Teuterhof, Teuterhof 1A, 52146 Würselen, Duitsland
De korte wandeling: lengte van de wandeling: ongeveer 9 km.
De lange wandeling: lengte ongeveer 15 km.
Terrein: het zijn heuvelachtige, maar zeer mooie wandelingen en gaan over paden en on- en verharde secundaire weggetjes. 

Aanmelden voor een wandeling is niet verplicht; je komt als je zin hebt.

In deze tijd van het jaar kan het soms glad zijn door modder, vorst of sneeuw. Als je wandelstokken of Nordic Walking poles hebt, is het vooral nu handig die te gebruiken. We proberen daarom ook wat meer over verharde paden en wegen te lopen.

Voor deze wandeling vragen we van de leden met een ledenpas een bijdrage van € 2,00 per persoon, alle anderen betalen € 3,00 per persoon. Wij verzoeken u deze bijdrage vóór de start van de wandeling te voldoen en zoveel mogelijk met gepast geld te betalen.

Met vriendelijke groeten,
deWandelgroepEuregio
Jan Bons
GSM: 06-2445 4835

Carpoolen

In het veld Reactie onder het landkaartje kunnen chauffeurs en passagiers hun carpool aanbod of vraag vermelden. Nadat de websitebeheerder de boodschap op spam gecontroleerd heeft, wordt deze vrijgegeven en is deze op de site zichtbaar. Dus deze boodschap is niet direct zichtbaar na ingave op de website.
Chauffeur: vermeld kort aantal beschikbare plaatsen, vertrekplaats + tijdstip van vertrek en telefoonnummer. Het e-mailadres wordt niet op de site gepubliceerd, dus niet in tekst vermelden.
N.B. we gaan ervan uit dat chauffeurs naast de motorrijtuigenverzekering ook altijd een inzittendenverzekering hebben afgesloten.
Passagiers: vermeld kort het aantal benodigde plaatsen, woonplaats of vertrekplaats en telefoonnummer. Het e-mailadres wordt niet op de site gepubliceerd, dus niet in tekst vermelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.