+31(0)6 2445 4835
info@dewandelgroepeuregio.nl

Wandeling Mechelse Heide in bloei 15 km

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

De Mechelse Heide in bloei; 15 km lang prachtig wandelen

Het is august en dan staat de heide weer in bloei. Het is een prachtig gezicht zo’n veld met paarse en groene kleuren. We gaan deze keer naar de Mechelse Heide. Het is een nagenoeg vlakke wandeling van 15 km, geen moeilijke heuvels.

Mechelse Heide

De Mechelse Heide is een natuurgebied tussen As en Mechelen-aan-de-Maas. Het gebied is gelegen op de oostrand van het Kempens Plateau en is ongeveer 700 ha groot. In 1967 werd het gebied aangewezen als natuurreservaat. Het gebied maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. De bodem bestaat uit lemig zand met hier en daar veen. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied.

Wandeling Mechelse Heide – deWandelgroepEuregio

Centraal in dit gebied ligt een groot heideveld. Naast de zeldzame rode dopheide komen er vele bremsoorten voor. Kenmerkende broedvogels zijn de boompieper, de roodborsttapuit en de nachtzwaluw. Andere diersoorten die er te vinden zijn, zijn de gladde slang, de heivlinder en de zadelsprinkhaan. Naast heide vindt men hier ook naaldbossen.

In de nabijheid van het gebied worden een aantal zand- en grindgroeven aangetroffen. Het betreft een gebied van 346 ha, verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel. Na ontgrinding worden deze gebieden herontwikkeld als natuurgebied, waar oorspronkelijk gedeeltelijk een landbouwherbestemming was gedacht.

Vallei van de Kikbeekbron

De Vallei van de Kikbeekbron is een natuurgebied en voormalige zand- en grindgroeve in Belgisch Limburg. De vallei maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen en bevindt zich ten zuiden van de E314 in de gemeente Maasmechelen tussen Opgrimbie en Zutendaal. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied 

Ontginning

Vanaf de jaren 60 tot in de jaren 90 werd in het gebied naast grind vooral witzand gewonnen voor de glasindustrie. Na volledige stopzetting van de ontginning van het gebied in 2001 werd het stapsgewijs hersteld en teruggegeven aan de natuur. Door de aanwezigheid van bruinkoollagen is het witzand in de vallei bijzonder zuiver. De zuren in de bruinkool zuiveren het zand waardoor er uiteindelijk kwartszand overblijft.

Vallei van de Kikbeekbron – deWandelgroepEuregio

Beheer

Het beheer van het natuurgebied is in handen van het agentschap voor Natuur en Bos. In de waterplas werd een stuw gebouwd waardoor het water 2,5 meter steeg. Hierdoor konden riet en andere oevergewassen zich ontwikkelen en op hun beurt vogels zoals blauwborst, kleine karekiet en fuut aantrekken. Door de stijging van de waterspiegel is er ook opnieuw aansluiting met de oorspronkelijke waterloop. Het agentschap staat ook in voor het gericht kappen van bomen zodat heideplanten zich kunnen blijven ontwikkelen. Fjordenpaarden zorgen voor de begrazing.

Kenmerken van de wandeling

-Vertrek op zondag 25 augustus om 09:30 uur
-Startlocatie: vanaf de parkeerplaats. Kikmolenstraat 3, 3630 Maasmechelen (België)
-Lengte van de wandeling: ongeveer 15 km
-Een makkelijke wandeling, weinig heuvelachtig, door een prachtig natuurgebied.
Aanmelden voor een wandeling is niet verplicht; je komt als je zin hebt.

Voor deze wandeling vragen we van de leden met een ledenpas een bijdrage van € 2,00 per persoon, alle anderen betalen € 3,00 per persoon. Wij verzoeken u deze bijdrage vóór de start van de wandeling te voldoen en zoveel mogelijk met gepast geld te betalen.

Met vriendelijke groeten,
deWandelgroepEuregio
Jan Bons 06-2445 4835

Carpoolen

In het veld Reactie onder het landkaartje kunnen chauffeurs en passagiers hun carpool aanbod of vraag vermelden. Nadat de websitebeheerder de boodschap op spam gecontroleerd heeft, wordt deze vrijgegeven en is deze op de site zichtbaar. Dus deze boodschap is niet direct zichtbaar na ingave op de website.
Chauffeur: vermeld kort aantal beschikbare plaatsen, vertrekplaats + tijdstip van vertrek en telefoonnummer. Het e-mailadres wordt niet op de site gepubliceerd, dus niet in tekst vermelden.
N.B. we gaan ervan uit dat chauffeurs naast de motorrijtuigenverzekering ook altijd een inzittendenverzekering hebben afgesloten.
Passagiers: vermeld kort het aantal benodigde plaatsen, woonplaats of vertrekplaats en telefoonnummer. Het e-mailadres wordt niet op de site gepubliceerd, dus niet in tekst vermelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.