Wandeling in het Roerdal 15 km

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

Wandelen in het Roerdal 15 km

Beste wandelaars(ters),

Op zondag 8 maart gaan we lopen in het Roerdal bij Vlodrop

Roerdal

De Roer is een zijrivier van de Maas, die door Nederland, België en Duitsland stroomt. Vanuit het Duitse Heinsberg stroomt de Roer naar Vlodrop, waarna hij via Herkenbosch, Sint Odiliënberg en Melick naar Roermond slingert. In Roermond mondt de Roer uit in de Maas. De Roer is ongeveer 165 km lang, waarvan 21,5 km door Nederlands grondgebied stroomt. In het Roerdal wonen ijsvogels, bevers en bijzondere libellen. U kunt het gebied verkennen door een van de vele prachtige wandelroutes te volgen. U kunt natuurlijk ook een kanotocht maken over de Roer.


De naam Rur wordt al in 847 genoemd. Het grootste deel van het Duitse gedeelte is gekanaliseerd. Dit is met het Nederlandse gedeelte juist niet gebeurd. Hierdoor meandert hij prachtig door Roerdalen. De meest bijzondere bewoner van het Roerdal is waarschijnlijk de ijsvogel. Waar het aantal ijsvogels in de rest van het land sterk schommelt, broeden er elk jaar verschillende paren in de steile oeverwanden van de Roer. De Roer is een ideaal leefgebied voor de ijsvogel vanwege het stromende water en de ongestoorde leefomgeving. Het vogeltje leeft van kleine visjes en waterinsecten. Hiernaast leeft een kolonie van de oeverzwaluw, de kleinste Europese zwaluw, aan de oevers van de Roer. Ook deze vogel is vrij schaars. Het zijn trekvogels die van april tot oktober in Nederland verblijven. Verder wonen er onder andere bevers en bijzondere libellen in het Roerdal.

De Roer stroomt door de dorpen Vlodrop, Herkenbosch, Sint Odiliënberg en Melick.

Kenmerken van de wandeling:
Vertrek op zondag 8 maart is om 09:30 uur
-Plaats van vertrek:
Parkeerplaats bij Eethoek De Lindeboom, Markt 18, 6063 AD Vlodrop.
Hier gaan we na afloop van een kopje koffie genieten of iets anders tot ons nemen. Wij kunnen eventueel carpoolen, zij die dit willen kunnen zich opgeven via de website, waarbij wij een kleine bijdrage vragen voor de chauffeur.
-Lengte: ongeveer 15 km
-Terrein: nagenoeg vlakke wandeling over on- en verharde wegen.

Aanmelden niet, bijdrage wel

Aanmelden voor een wandeling is niet verplicht; je komt als je zin hebt.
Wel vragen we voor deze wandeling van de leden met een ledenpas een bijdrage van € 2,00 per persoon, alle anderen betalen € 3,00 per persoon. Wij verzoeken u deze bijdrage vóór de start van de wandeling te voldoen en zoveel mogelijk met gepast geld te betalen.

Slechte weersomstandigheden

In de herfst en winter kan het glad zijn door modder, vorst of sneeuw. Heb je wandelstokken of Nordic Walking poles dan is het misschien een goed idee deze nu mee te nemen naar de wandeling.

In deze tijd van het jaar is het vaker minder gunstig wandelweer. Indien tijdens de wandeling op de startlocatie zeer slecht weer voorspeld wordt, zullen we via de site en via een e-mail op zaterdagavond of uiterlijk om 08:00 uur zondagmorgen laten weten dat de wandeling wegens slecht weer niet doorgaat. De belangstelling voor de wandeling is dan toch gering.
We doen dat natuurlijk niet voor een mals regenbuitje, maar alleen als het bar en boos wordt.
Dus alleen als de wandeling NIET doorgaat wordt dit bekend gemaakt.
Wordt er voor de zondagmorgen slecht weer voorspeld dan is het goed om even op deze pagina te controleren of de wandeling soms afgelast wordt en/of de e-mail te checken.

Met vriendelijke groeten,
deWandelgroepEuregio

Bert Limbeek
GSM: 06-25232784

Carpoolen

In het veld Reactie onder het landkaartje kunnen chauffeurs en passagiers hun carpool aanbod of vraag vermelden. Nadat de websitebeheerder de boodschap op spam gecontroleerd heeft, wordt deze vrijgegeven en is deze op de site zichtbaar. Dus deze boodschap is niet direct zichtbaar na ingave op de website.
Chauffeur: vermeld kort aantal beschikbare plaatsen, vertrekplaats + tijdstip van vertrek en telefoonnummer. Het e-mailadres wordt niet op de site gepubliceerd, dus niet in tekst vermelden.
N.B. we gaan ervan uit dat chauffeurs naast de motorrijtuigenverzekering ook altijd een inzittendenverzekering hebben afgesloten.
Passagiers: neem contact op met een eventuele aanbieder van vervoer of vermeld kort het aantal benodigde plaatsen, woonplaats of vertrekplaats en telefoonnummer. Het e-mailadres wordt niet op de site gepubliceerd, dus niet in tekst vermelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.