Wandeling in het natuurgebied De Meinweg

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

Wandelen omgeving Gitstappermolen in natuurgebied De Meinweg 15 km

Beste Wandelaars.
Op zondag 10 oktober gaan we in het natuurgebied De Meinweg, in de omgeving van de Gitstappermolen, wandelen.

Gitstappermolen-tocht.
Wandeltocht door het Nationaal Park De Meinweg en langs de Rode Beek aan de Duitse zijde van de grens en het riviertje de Roer. Het beekje mondt uit in de Roer, een zijrivier van de Maas. De Roer is ongeveer 165 kilometer lang, waarvan 21,5 kilometer nog mooi meanderend door Nederlands grondgebied stroomt. Beide gebieden maken onderdeel uit van het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette.

 

 

De Meinweg is een uniek terrassenlandschap, met steile overgangen tussen de terrassen. De terrassen zijn in de loop van tienduizenden jaren ontstaan door inschuringen van De Maas en verschuivingen in de aardkorst langs de drie breuklijnen die door het gebied lopen. Eén van deze breuklijnen is de bekende Peelrandbreuk. Een van de twee beekjes die door dit gebied stromen is de Rode Beek een mooi meanderende beekje dat ontspringt net over de grens bij Duitsland en vormt de rijksgrens tussen Vlodrop Station en Vlodrop. Aan dit beekje staan een tweetal watermolens.

 

 

Aan de Duitse zijde de Dalheimer Mühle en aan de Nederlandse zijde de Gitstappermolen , die zo’n 600 jaar geleden gebouwd werd, waaraan de naam van deze wandeltocht is ontleend. Het scheprad van de Gitstappermolen ligt nog precies aan de Nederlandse zijde. Tijdens de wandeltocht wordt een gedeelte van de IJzeren Rijn gevolgd, een buiten gebruik geraakte spoorlijn. Aanvankelijk was het de bedoeling een kanaal te graven. Later gaf men de voorkeur aan een spoorlijn, vandaar de naam IJzeren Rijn. Verder komt men tijdens de tocht als bezienswaardigheid langs Breatrixhof, een monument ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers uit de 2de wereldoorlog en Kasteel Daelenbroeck. Dit kasteel werd begin veertiende eeuw gebouwd door Godfried van Heinsberg, hij gebruikte het als woon- en als jachtslot.

Aanmelding via de website

Om te vermijden dat er teveel mensen deelnemen, dient men zich voor deze wandeling aan te melden via het veld “Geef een reactie” onderaan deze beschrijving.  Doe dit vóór de voorafgaande vrijdagavond 18:00 uur. Het reactie veld ziet er als volgt uit:

Reactie
Er is maar één afstand, dus hier hoef je nu niets te vermelden
Naam
Vermeld je voor- en achternaam
E-mail
Vermeld hier je e-mailadres
Website
Niet invullen
Vervolgens Reactie plaatsen

We beperken het aantal deelnemers tot ongeveer 18 á 20 personen per wandelgroep.  Indien er meer deelnemers zijn, vormen we twee groepen. De groepen vertrekken van dezelfde start locatie, maar één groep loopt in de tegengestelde richting. Graag aanmelden vóór de voorafgaande vrijdagavond 18:00 uur.
Soms kan het even duren voordat je je aanmelding op het scherm ziet, omdat de webbeheerder deze eerst voor publicatie moet vrijgeven.


Kort na de uiterste aanmelddatum ontvangen de wandelaars per email een bevestiging van deelname en het adres van de startplaats. Aangezien we met een beperkt aantal deelnemers willen lopen, hebben de leden van de vereniging voorrang op niet-leden. Meld je dus snel aan.
Heb je je aangemeld, maar kun je toch niet komen, meld dit dan zo gauw mogelijk, zodat we iemand anders kunnen toelaten.

Kenmerken van de wandeling:

–Wanneer  : zondag 10 oktober
-Tijdstip    : 09.30 uur voor evt. beide wandelingen
-Startpunt : wordt d.m.v. een email aan de deelnemers op tijd bekend gemaakt
-Lengte van de wandeling is 15 km 
-Terrein: bossen, langs water..Het is een mooie heuvelachtige maar grotendeels vlakke wandeling over onverharde en verharde wegen en paden.

We vragen voor deze wandelingen van de leden met een ledenpas een bijdrage van € 2,00 per persoon. Om het muntgeld te beperken vragen we iedereen zoveel mogelijk met een wandelstrippenkaart te betalen. Deze kun je vooraf bestellen door € 10,– (voor 5 wandelingen) of € 20,– (voor 10 wandelingen) of € 30,– (voor 15 wandelingen) op NL72 SNSB 0706 1093 92 t.n.v. deWandelgroepEuregio over te maken. Wil je weten hoe het met een Wandelstrippenkaart werkt? Klik dan even hierop
Indien er niet-leden meelopen betalen zij € 3,00 per persoon. Wij verzoeken deze bijdrage vóór de start van de wandeling te voldoen.

Met vriendelijke groeten,
deWandelgroepEuregio
Bert Limbeek
GSM: 06-25232784

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.