Wandelen rondom oud Elsloo 14 km

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

Wandeling te Oud Elsloo 14 km op 3/10/21.

We gaan wandelen vanuit het historische oud Elsloo.

Elsloo ligt in het centraal westelijke deel van de provincie Limburg niet ver van de grens met België. Elsloo ligt aan het Julianakanaal en de Maas het dorpje is onderdeel van de gemeente Stein.

 

 

Elsloo is het oudste boerendorp van Nederland. Volgens de laatste vondsten zou het dorp ongeveer 5000 jaar oud zijn. De eerste bewoners van het dorp waren onderdeel van  zogenaamde bandkeramische cultuur. Deze cultuur vind zijn oorsprong in het huidige Turkije en heeft zich verspreid door heel Europa. Tijdens dezelfde opgravingen zijn er ook allerlei Romeinse gebruiksvoorwerpen gevonden.

 

 

We wandelen door bossen, langs water en over asfalt dus voor een iedereen wat. Er zitten enkele korte flinke klimmetjes en afdalingen in. Vanuit Oud Elsloo richting Stein en langs het Juliana kanaal. Elsloo bezat al van oudsher een kasteel, al van voor de dertiende eeuw. De Spanjaarden staken het in 1579 bij de belegering van Maastricht in brand, waarna het Maaswater langzaamaan vrij spel kreeg en het oorspronkelijke kasteel verviel tot een ruïne. Het huidige kasteel herrees langs de Slakbeek op honderden meters vanaf de oorspronkelijke plek en bestond aanvankelijk uit een herenhuis met bijgebouwen. Van dit ‘nieuwe’ kasteel is de watermolen het oudste onderdeel. Deze stamt al uit 1552. De karakteristieke toren is in 1843 gebouwd. We zien hier ook het Wielermonument met een prachtig uitzicht tussen de Maas en Kanaal.

 

 

De buurtschap Snijdersberg wordt ook wel de piemelehook genoemd omdat er gedurende lange tijd alleen maar jongetjes geboren werden.

Ook komen we onder een brug door waar een lange zwarte buis als dassenpassage is geplaatst.

Aanmelding via de website

Om te vermijden dat er teveel mensen deelnemen, dient men zich voor deze wandeling aan te melden via het veld “Geef een reactie” onderaan deze beschrijving.  Doe dit vóór de voorafgaande vrijdagavond 18:00 uur. Het reactie veld ziet er als volgt uit:

Reactie
Er is maar één afstand, dus hier hoef je nu niets te vermelden
Naam
Vermeld je voor- en achternaam
E-mail
Vermeld hier je e-mailadres
Website
Niet invullen
Vervolgens Reactie plaatsen

We beperken het aantal deelnemers tot ongeveer 18 á 20 personen per wandelgroep.  Indien er meer deelnemers zijn, vormen we twee groepen. De groepen vertrekken van dezelfde start locatie, maar één groep loopt in de tegengestelde richting. Graag aanmelden vóór de voorafgaande vrijdagavond 18:00 uur.
Soms kan het even duren voordat je je aanmelding op het scherm ziet, omdat de webbeheerder deze eerst voor publicatie moet vrijgeven.


Kort na de uiterste aanmelddatum ontvangen de wandelaars per email een bevestiging van deelname en het adres van de startplaats. Aangezien we met een beperkt aantal deelnemers willen lopen, hebben de leden van de vereniging voorrang op niet-leden. Meld je dus snel aan.
Heb je je aangemeld, maar kun je toch niet komen, meld dit dan zo gauw mogelijk, zodat we iemand anders kunnen toelaten.

Kenmerken van de wandeling:

–Wanneer  : zondag 3 oktober
-Tijdstip    : 09.30 uur voor beide wandelingen
-Startpunt : wordt d.m.v. een email aan de deelnemers op tijd bekend gemaakt
-Lengte van de wandeling is 14 km 
-Terrein: bossen, langs water en over asfalt. Af en toe een flink klimmetje en afdaling

We vragen voor deze wandelingen van de leden met een ledenpas een bijdrage van € 2,00 per persoon. Om het muntgeld te beperken vragen we iedereen zoveel mogelijk met een wandelstrippenkaart te betalen. Deze kun je vooraf bestellen door € 10,– (voor 5 wandelingen) of € 20,– (voor 10 wandelingen) of € 30,– (voor 15 wandelingen) op NL72 SNSB 0706 1093 92 t.n.v. deWandelgroepEuregio over te maken. Wil je weten hoe het met een Wandelstrippenkaart werkt? Klik dan even hierop
Indien er niet-leden meelopen betalen zij € 3,00 per persoon. Wij verzoeken deze bijdrage vóór de start van de wandeling te voldoen.

Met vriendelijke groeten,
deWandelgroepEuregio
Keep walking.
Jos Diederen 06 53573760.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.