Wandelen rond Holset en de bossen

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

Wandelen rond Holset en de bossen

Hallo wandelvrienden.
 
Zondag 25/9/22 gaan we een pittige wandeling van 13,5 km maken vanuit het pittoreske dorpje Holset. We wandelen door het Holsetterbos, Malenbos en het Schimperbos. Allemaal rondom ons trotse drie landen punt te Vaals. Het dorp Holset telt 160 inwoners en ligt op 203 meter. Terwijl het drielanden punt (Nederland, België en Duitsland ) op 322,4 meter boven NAP ligt. Het Normaal Amsterdams Peil is de referentie hoogte ofwel peil waaraan hoogtemetingen in NL worden gerelateerd. Voor het gemak wordt het NAP gelijkgesteld aan het gemiddeld zeeniveau. Hiermee is dus aan te geven dat we op een mooie hoogte zitten en het een wandeling wordt met veel hoogteverschillen te klimmen en te dalen. Dus een pittige wandeling.
 
De H. Lambertus- en Genovevakerk van Holset bevat veel oud metselwerk dat goed te zien is aan de verbouwingen rondom.
Ook komen we enkelen grafheuvels tegen. In het Vijlenerbos bevinden zich 7 grafheuvels uit de bronstijd. Alle voorwerpen die ze hier gevonden hebben zijn nu opgesteld in een museum te Aken. Helaas is de collectie niet meer compleet. Ook passeren we de voormalige grensovergang Wolfhaag. 
Op sommige plaatsen lopen we tussen de Zwarte Hooglanders door. Houdt afstand en de mooie dieren doen je niks. Even een stukje info over deze mooie dieren:
Tot 1849 waren de meeste Schotse hooglanders zwart van kleur. Het verhaal gaat dat in de jaren 1840 Koningin Victoria een bezoek bracht aan de Schotse hooglanden en toen haar voorkeur uitsprak voor de rode dieren. Ze vond deze simpelweg mooier. Ze gaf het bevel om meer rode hooglanders te fokken. Naast zwarte en rode komen er ook blonde varianten voor. Een volwassen stier weegt 800 kilo en een koe 500 kilo. De schofthoogte is respectievelijk 125 en 115 cm. Schotse hooglanders kunnen tot achttien jaar oud worden. In die tijd kan een koe ongeveer vijftien kalveren ter wereld brengen. De draagtijd is ongeveer tien maanden. Koeien hebben wijd uitstaande, naar boven gerichte hoorns, terwijl die van de stieren horizontaal naar voren staan. Dit om zich te verdedigen bij een gevecht.
Bij terugkomst is er nog genoeg plek om ergens van een welverdiend drankje of hapje te genieten.
Ps. bij nat weer kan het erg drassig zijn op sommige plekken.
 
 

Aanmelding via de website

Om te vermijden dat er teveel mensen deelnemen, dient men zich voor deze wandeling aan te melden via het veld “Geef een reactie” onderaan deze beschrijving.  Doe dit vóór de voorafgaande vrijdagavond 18:00 uur. Het reactie veld ziet er als volgt uit:

Reactie
Hier hoeft niets vermeld te worden
Naam
Vermeld je voor- en achternaam
E-mail
Vermeld hier je e-mailadres
Website
Niet invullen
Vervolgens Reactie plaatsen

We beperken het aantal deelnemers tot ongeveer 18 á 20 personen per wandelgroep.  Indien er meer deelnemers zijn, vormen we twee groepen.
Soms is een wandeling met een bepaalde afstand volgeboekt. Je kunt je dan opgeven voor de reservelijst. Regelmatig komt het voor dat wandelaars zich weer afmelden waardoor er weer plaatsen beschikbaar komen en je toch mee kunt wandelen.

Indien er meer groepen zijn, vertrekken die van dezelfde start locatie, maar één groep loopt in de tegengestelde richting. Graag aanmelden vóór de voorafgaande vrijdagavond 18:00 uur.
Soms kan het even duren voordat je je aanmelding op het scherm ziet, omdat de webbeheerder deze eerst voor publicatie moet vrijgeven.

Kort na de uiterste aanmelddatum ontvangen de wandelaars per email een bevestiging van deelname en het adres van de startplaats. Aangezien we met een beperkt aantal deelnemers willen lopen, hebben de leden van de vereniging voorrang op niet-leden. Meld je dus snel aan. Natuurlijk kunnen niet-leden zich ook aanmelden, maar hun aanmelding blijft “in de wacht” staan totdat het duidelijk is dat er plaats is.
Heb je je aangemeld, maar kun je toch niet komen, meld dit dan zo gauw mogelijk, zodat we iemand anders kunnen toelaten.

Kenmerken van de wandeling:

–Wanneer  : zondag 25 september
-Tijdstip    : we beginnen met de wandeling om 09:30 uur
–Startpunt : wordt via een email aan de deelnemers bekend gemaakt
-Lengte van de wandeling is 13,5 km
-Terrein: het is een pittige wandeling door bos en open veld.

 

We vragen voor deze wandelingen van de leden met een ledenpas een bijdrage van € 2,00 per persoon. Om het muntgeld te beperken vragen we iedereen zoveel mogelijk met een wandelstrippenkaart te betalen. Deze kun je vooraf bestellen door € 10,– (voor 5 wandelingen) of € 20,– (voor 10 wandelingen) of € 30,– (voor 15 wandelingen) op NL72 SNSB 0706 1093 92 t.n.v. deWandelgroepEuregio over te maken. Wil je weten hoe het met een Wandelstrippenkaart werkt? Klik dan even hierop
Indien er niet-leden meelopen betalen zij € 3,00 per persoon. Wij verzoeken deze bijdrage vóór de start van de wandeling te voldoen.

Met vriendelijke groeten,
deWandelgroepEuregio
Keep walking.
Jos Diederen. 06 53573760.

23 reacties

 1. Joep henskens schreef:

  Ik wel graag mee lopen

 2. Claire Ramaekers schreef:

  Loop graag mee…

 3. Ellen Hennekens schreef:

  Ik ga graag weer mee

 4. Marianne huveneers schreef:

  Wandelt graag mee.
  Groetjes

 5. Marlou Limpens schreef:

  Ik loop graag mee.

 6. Jos Diederen schreef:

  Uiteraard ben ik van de partij.

 7. Els en Peter Reijnders schreef:

  Wij lopen graag mee
  Els en Peter Reijnders

 8. Jan Douven schreef:

  Ik loop graag mee

 9. Theo Heijman schreef:

  Loop graag mee.

 10. José Bosma schreef:

  Ik wandel mee.
  Groetjes José

 11. Henny Verbugt schreef:

  Henny wil graag mee

 12. Peter Heijnen schreef:

  Graag loop ik mee.

 13. Ria Rekko schreef:

  Ik wandel ook mee

 14. Gemma Niessen schreef:

  Ik wandel mee

 15. Chris Peeters schreef:

  Ik wandel graag mee.

 16. Marina de Man schreef:

  Ik loop graag mee

 17. Harry Robroek schreef:

  Harry en Martha Robroek lopen mee

 18. Marlies schreef:

  Ik wandel ook weer mee

 19. B. Limbeek schreef:

  ik ben er ook bij en kijk hoever ik kom.

 20. Alexandra Goldsmits schreef:

  Ik wandel mee.

 21. Patrick Palermo schreef:

  Patrick is er ook graag bij.

 22. Jan Bons schreef:

  Ook ik ben erbij

 23. Henny Verbugt schreef:

  Ik meld mij af henny

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.