Wandelen op het plateau van Schimmert

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

Wandelen tussen Beek en Spaubeek en over het plateau van Schimmert – 14 km, evt. eenvoudig afkorten tot 11 km

Zondag 11/7/21 Wandeling tussen Beek en Spaubeek over het plateau van Schimmert. Bij deze wandeling wandelen we door het Kelmonderbos en het landgoed Genbroek. Ook beklimmen we het plateau van Schimmert waar we een prachtig uitzicht hebben. Je kunt de wandeling eventueel met 3 km inkorten door over de grote weg terug te lopen.

We starten bij de Sint Hubertusmolen, die dateert uit 1802. Het is een van de ca. 1000 windmolens die er in Nederland zijn. Hier werd graan gemalen. Hij staat op een verhoging om meer wind te vangen door zijn wieken met een lengte van 25,20 meter. 

 

Ook komen we bij het begin van de Keutelbeek waarvan de eerste bronnen zich bevinden in een greppel achter de Mariakapel van Kelmond. De beek waarnaar het dorp Beek vernoemd is. Met keutel word in dit geval bedoeld op de slechts kleine beek welke door het bronnengebied gevormd wordt. Via Beek stroomt de keutelbeek, veelal ondergronds, naar Geleen om daar tenslotte uit te monden in de Geleenbeek. Die dan vervolgens bij Stevensweert uit mondt onder de naam oude Maas in de Maas.

In Spaubeek werd rond 1920 een openluchttheater gebouwd waarvan we de resten nog goed kunnen zien. Uiteraard kunnen we als publiek plaats nemen op de zitplaatsen maar of we dan iets te zien krijgen ………….

 

 

Ook komen we door verschillende holle wegen waar we een aantal dassenburchten goed kunnen zien. De das leeft onder de grond in een uitgebreid gangenstelsel met verschillende kamers dat ook wel dassenburcht, Burcht, Eerd, bouw of wrang genoemd wordt. De gangen hebben een doorsnede van ongeveer 30 cm. Deze lopen naar, en verbinden, de vele kamers van zo n 50 cm doorsnede. Er zijn ook gangen die doodlopen. Het nestmateriaal kan bestaan uit stro, gras, bladeren, varens en mos. Dit wordt tussen de kin, borst en voorpoten geklemd en achterstevoren het hol in gesleept.

Nog steeds beperkte maatregelen ivm het Coronavirus

We lopen steeds met een beperkt aantal deelnemers per wandelgroep. De voorschriften van het RIVM en de Rijksoverheid zijn voor ons leidend.
Om een voor iedereen zo veilig mogelijk verloop van de wandelingen te bewerkstelligen, dienen de wandelaars die met ons meegaan zich strikt aan deze voorschriften te houden. Vanwege de beperkte deelname zal voor elke wandeling ingeschreven moeten worden.

Zoals gezegd starten we met een kleine groep(en) mensen die zich strikt aan de richtlijnen dienen te houden, dus een minimale afstand tot elkaar bewaren van 1,5 m, maar ook geen handen schudden, niezen in de elleboog, niet deelnemen indien je neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts hebt.

Aanmelding via de website

Om te vermijden dat er teveel mensen deelnemen, dient men zich voor deze wandeling aan te melden via het veld “Geef een reactie” onderaan deze beschrijving.  Doe dit vóór de voorafgaande vrijdagavond 18:00 uur. Het reactie veld ziet er als volgt uit:

Reactie
Je hoeft hier niets in te vullen
Naam
Vermeld je voor- en achternaam

E-mail
Vermeld hier je e-mailadres

Website
Niet invullen

Vervolgens Reactie plaatsen

We beperken het aantal deelnemers tot ongeveer 18 á 20 personen per wandelgroep.  Indien er meer deelnemers zijn, vormen we twee groepen. De groepen vertrekken van dezelfde start locatie, maar één groep loopt in de tegengestelde richting. Graag aanmelden vóór de voorafgaande vrijdagavond 18:00 uur.
Soms kan het even duren voordat je je aanmelding op het scherm ziet, omdat de webbeheerder deze eerst voor publicatie moet vrijgeven.

Kort na de uiterste aanmelddatum ontvangen de wandelaars per email een bevestiging van deelname en het adres van de startplaats. Aangezien we met een beperkt aantal deelnemers willen lopen, hebben de leden van de vereniging voorrang op niet-leden. Meld je dus snel aan.
Heb je je aangemeld, maar kun je toch niet komen, meld dit dan zo gauw mogelijk, zodat we iemand anders kunnen toelaten.

Kenmerken van de wandeling:

-Wanneer  : zondag 11 juli
-Tijdstip    : 09:30 uur
-Startpunt : wordt d.m.v. een email aan de deelnemers op tijd bekend gemaakt
-Lengte van de wandeling is 14 km; eventueel zelf in te korten tot 11 km
-Terrein: het is een wandeling met regelmatig stijgen en dalen.

We vragen voor deze wandelingen van de leden met een ledenpas een bijdrage van € 2,00 per persoon. Om het muntgeld te beperken vragen we iedereen zoveel mogelijk met een wandelstrippenkaart te betalen. Deze kun je vooraf bestellen door € 10,– (voor 5 wandelingen) of € 20,– (voor 10 wandelingen) of € 30,– (voor 15 wandelingen) op NL72 SNSB 0706 1093 92 t.n.v. deWandelgroepEuregio over te maken. Wil je weten hoe het met een Wandelstrippenkaart werkt? Klik dan even hierop
Indien er niet-leden meelopen betalen zij € 3,00 per persoon. Wij verzoeken deze bijdrage vóór de start van de wandeling te voldoen.

Met vriendelijke groeten,
deWandelgroepEuregio
Keep walking Jos.
Tel 06 53573760.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.