Wandelen met GPS en Smartphone

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

Met een telefoon met GPS overal wandelen.

Helaas kunnen we ivm het virus geen wandelingen organiseren. Daarom kan het  handig zijn als je zelf leert om te gaan met GPS op een smartphone. Dan kun je overal je weg vinden, je verdwaalt niet meer, je kunt wandelingen downloaden zoveel je wilt,. Tijdens  de wandeling weet je altijd waar je in het terrein zit.

Omdat het zo handig is, gebruiken onze wandelbegeleiders allemaal een GPS-apparaat om de wandelingen op te nemen en na te lopen. Zij zijn niet afhankelijk van paaltjes, een routebeschrijving of een wandelkaart en vinden met dit systeem altijd hun weg terug naar de start locatie. Zou je dit ook willen doen? Het kan heel eenvoudig. Het enige dat je nodig hebt is een Smartphone met GPS (Locatie).

In deze cursus die uit verschillende korte video’s gaat bestaan, leg ik je uit hoe je met een smartphone en een app met GPS kunt wandelen. Je verdwaalt niet meer en toch kun je nieuwe gebieden ontdekken.
Stap voor stap ga ik je uitleggen hoe je de app installeert, hoe je een track downloadt of opneemt, enz. Het zijn steeds korte video’s, zodat je niet in één keer een hoop informatie hoeft op te nemen. 

Na deze cursus hoef je dus niet meer dezelfde rondjes om de kerk te lopen, maar kun je nieuwe gebieden ontdekken.

We beginnen helemaal bij het prille begin; de installatie van de wandelapp die je hierbij nodig hebt.
In volgende video’s gaan we steeds weer iets verder met dit systeem, zodat je aan het eind van de cursus zelfstandig met je telefoon kunt gaan wandelen in gebieden waar je nog  nooit bent geweest of alleen maar geweest bent met de Wandelgroep.

Hieronder vind je een lijst van video’s die iedere keer wordt aangevuld als er weer een nieuwe video is bijgekomen. Klik erop om de video te starten

Video 1 De installatie van de app
Bij deWandelgroepEuregio zijn we gewend samen in Limburg en in de Euregio te wandelen. I.v.m. het Covid-19 virus is dat op dit moment niet mogelijk. Je wilt natuurlijk toch wandelen. Als je dan alleen op pad gaat, is het misschien handig om van je Smartphone met GPS je wegwijzer te maken. In deze reeks van video’s, waarvan je hier het eerste deel ziet, wordt je vanaf het prille begin geleerd om met de wandelapp LocusMap je weg te vinden.

Video 2 De eerste verkenning van LocusMap
In deel 2 laat ik je zien wat je met deze app zoal op je telefoonscherm vindt. Daarnaast wijs ik je op een aantal details op de wandelkaart.

Video 3 Een wandeling opnemen en downloaden
In deel 3 laat ik je nog eens het opnemen van een wandeling in de praktijk zien, Daarnaast gaan we een wandeling van internet downloaden en in Locus Map importeren.

Video 4 Optimalisatie LocusMap voor gebruik
We gaan het telefoonscherm in deze app aanpassen met onderdelen die we regelmatig gebruiken of waarmee we een goed overzicht houden van alle informatie die in de loop der tijd in de app opgenomen wordt.

Video 5 Navigatie en enkele tips
In deze video leg ik je uit hoe je in LocusMap kunt navigeren en dus niet constant op je scherm hoeft te kijken om jouw gedownloade track/wandeling te lopen.

Video 6 Routeplanner en nog een paar tips
In deel 6 gaan we uitgebreid in op de Routeplanner. Dit is een handig instrument om zelf op je telefoon of tablet een wandeling of fietsroute te maken. Daarnaast komen nog enkele tips aan de orde zoals een punt op de kaart markeren met bijvoorbeeld een foto of vakantie-landkaarten met wandelingen downloaden.

Video 7 Wijzigen en aanpassen van een track + een tip  
In deel 7 gaan we bijna afronden. We hebben voor onze wandelingen al veel zaken besproken en hierdoor kun je al heel goed je weg vinden. Om nog even de puntjes op de i te zetten wordt hier getoond hoe je een bestaande track met fouten kunt corrigeren of een track gedeeltelijk kan aanpassen.

Video 8 en volgenden volgen zo spoedig mogelijk

 

Met vriendelijke groet,
Jan Bons