Wandelen in omgeving Montfort 13 of 17 km

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

Montfort en omgeving; een vlakke wandeling van 13 of 17 km

De laatste tijd heb ik het een aantal deelnemers niet makkelijk gemaakt door flinke heuvelachtige trajecten uit te zoeken die eventueel ook nog eens door rul zand gingen .
Daarom wandelen we deze keer maar eens op vlak terrein in Midden Limburg. 

Wat gaan we doen

We organiseren twee wandelingen. Een korte van 13 km die vanuit Montfort door het bos Het Sweeltje richting Sint Odiliënberg gaat en voordat we in de bebouwde kom komen, afbuigt naar Zittard (niet Sittard) en vervolgens door Reutje gaat. Daarna lopen we door het park rondom het kasteel Aerwinkel, een prachtig kasteeltje.
Vervolgens gaan we via het Munningsbosch weer terug naar Montfort. Onderweg passeren meermaals de Vlootbeek. We lopen dus vaker door het bos, maar ook door de velden. In her dorp Montfort lopen we nog over de verharde voetpaden.

De langere wandeling van 17 km loopt ook dit traject, maar gaat ook nog even door het bos Hoosden naar Sint Odiliënberg waar we de mooie basiliek op de heuvel passeren. Vervolgens gaat het via het leuke oude deel van het dorp naar Reutje en naar kasteel Aerwinkel.

 

 

De Basiliek in St. Odiliënberg

 

Basiliek St. Odiliënberg

Basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus

 
De Basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus te Sint Odiliënberg in het bisdom Roermond is een parochiekerk in romaanse stijl, die in 1957 tot basiliek werd verheven. De kerk ligt op een kerkheuvel aan de Roer.

De kerk is deels opgetrokken in Kunradersteen, deels met Maaskeien en deels met bovencarbonische zandsteen.

Volgens de overlevering werd in de 8e eeuw op een heuvel, de Sint-Petrusberg, aan de voet waarvan later het dorp Sint Odiliënberg ontstond, een abdij gesticht door drie Angelsaksische priesters Wiro,  Plechelmus en Otgerus. Van de oorspronkelijke abdijkerk zijn bovengronds geen resten bewaard gebleven. Wel is bekend dat het een eenbeukig gebouw betrof, met een westwerk en een smaller koor. In de 11e en 12e eeuw werd deze kerk geheel vervangen.

De huidige kerk is slechts gedeeltelijk nog origineel. Hij werd tussen 1679 en 1688 gerestaureerd door de toenmalige pastoor, Willem Basel. Deze restauratie was vermoedelijk niet erg ingrijpend. In 1706 gaf de bisschop van Roermond, Angelus d’Ongnies et d’Estrees, opdracht tot de viering van het duizendjarig jubileum van de aankomst van de heiligen Wiro, Plechelmus en Otgerus. Sommige oude bronnen spreken daarom van 706 als stichtingsdatum van de abdij.
(Wikipedia)

 

Kasteel Aerwinkel

Kasteel Aerwinkel

Het kasteel in het Limburgse Posterholt werd voor het eerst genoemd in 1544, en was waarschijnlijk een hoeve. Wanneer het toenmalige huis is verdwenen is niet bekend.

In 1854 werd het huidige landhuis gebouwd door Pierre Cuypers in opdracht van P.M. Gerardts. Dit landhuis heeft de status rijksmonument. Bij het landhuis liggen meer gebouwen die de status hebben van rijksmonument, waaronder een oude schuur en een badhuisje. (Wikipedia)

Maatregelen ivm het Coronavirus

We lopen steeds met een beperkt aantal deelnemers per groep. De voorschriften van het RIVM en de Noodverordening COVID-19 van de Veiligheidsregio Zuid of Midden-Noord Limburg zijn voor ons leidend. Om een voor iedereen zo veilig mogelijk verloop van de wandelingen te bewerkstelligen, dienen de wandelaars die met ons meegaan zich strikt aan deze voorschriften te houden. Vanwege de beperkte deelname zal voorlopig voor elke wandeling ingeschreven moeten worden.

Zoals gezegd starten we met een kleine groep mensen die zich strikt aan de richtlijnen dienen te houden, zoals een minimale afstand tot elkaar bewaren van 1,5 m, geen handen schudden, niezen in de elleboog, niet deelnemen indien je neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts hebt.
Meer aanwijzingen en dringende adviezen staan voor iedereen in de onderstaande Veiligheid- en hygiëneregels van NOC-NSF beschreven. Lees die vóór aanmelding goed door!

Aanmelding via de website

Om te vermijden dat er teveel mensen deelnemen, dient men zich voor deze wandeling aan te melden via het veld “Geef een reactie” onderaan deze beschrijving.  Doe dit vóór vrijdagavond 18:00 uur bij de betreffende wandeling en niet in de Agenda. Het reactieveld ziet er als volgt uit:

Reactie
 Laat hier weten welke afstand je gaat lopen
Naam
Vermeld je voor- en achternaam
E-mail
Vermeld hier je e-mailadres
Website
Niet invullen
Vervolgens Reactie plaatsen

We beperken het aantal deelnemers tot ongeveer 15 per groep.  Indien er meer deelnemers zijn, vormen we twee groepen. De groepen vertrekken van dezelfde startlocatie, maar één groep loopt in de tegengestelde richting. Graag aanmelden vóór vrijdagavond 18:00 uur.

Het kan even duren voordat je je aanmelding op het scherm ziet, omdat de webbeheerder dan eerst de informatie voor publicatie moet vrijgeven.
De wandelaars ontvangen per email  een bevestiging van deelname en het adres van de startplaats. Aangezien we in deze corona-tijd  met een beperkt aantal deelnemers willen lopen, hebben de leden van de vereniging voorrang op niet-leden. Meld je dus snel aan.
Heb je je aangemeld, maar kun je toch niet komen, meld dit dan zo gauw mogelijk, zodat we iemand anders kunnen toelaten.

Kenmerken van de wandeling:

-Wanneer  : zondag 20 september.
-Tijdstip    : 09.30 uur
-Startpunt : wordt d.m.v. een email aan de deelnemers op tijd bekend gemaakt
-Lengte van de wandeling is 13 of 17 km
-Terrein: een vlakke wandeling door bos, velden en soms bebouwde kom.

We vragen voor deze wandelingen van de leden met een ledenpas een bijdrage van € 2,00 per persoon. Indien er niet-leden meelopen betalen zij € 3,00 per persoon. Wij verzoeken u deze bijdrage vóór de start van de wandeling te voldoen en zoveel mogelijk met gepast geld te betalen.

Met vriendelijke groeten,
deWandelgroepEuregio
Jan Bons
Tel 06-2445 4835

Veiligheid- en hygiëneregels voor iedereen (van NOC-NSF)

Wij adviseren om onderstaande maatregelen uit te voeren.
• voor alles geldt: gezond verstand gebruiken staat voorop
• blijf thuis als je de afgelopen 24 uur een van de volgende (ook milde!) symptomen hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts;
• blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts (vanaf 38°C) en/of benauwdheidsklachten heeft. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je weer sporten en naar buiten;
• blijf thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat je tot veertien dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet je thuis blijven tot veertien dagen na het laatste contact waarop deze persoon nog besmettelijk was (volg hierin het advies van de GGD);
• blijf thuis als je het nieuwe coronavirus hebt gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) minimaal zeven dagen thuis na de uitslag van de test;
• blijf thuis zolang je in thuisisolatie bent, omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld;
• ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan zoals: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts;• hanteer RIVM richtlijnen ten aanzien van de woonsituatie bij specifieke aandoeningen, zoals bijvoorbeeld fysieke of verstandelijke beperkingen. Deze zijn leidend in de stap naar sporten/ bewegen;
• houd anderhalve meter (twee armlengtes) afstand van ieder andere persoon buiten jouw huishouden, uitzondering voor kinderen tot en met 12 jaar;
• hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes; • ga voordat je naar de club vertrekt thuis naar het toilet;
• was je handen met water en zeep voor en na bezoek sportlocatie;
• vermijd het aanraken van je gezicht;
• schud geen handen;
• kom niet eerder dan tien minuten voor de sportactiviteit aan op de sportlocatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.