+31(0)6 2445 4835
info@dewandelgroepeuregio.nl

Wandelen in Natuurgebied Molenbeemden (B) 15 km

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

Wandeling omgeving Alden Biesen en Natuurgebied Molenbeemden (B) 15 km

Beste Wandelaars.

Op zondag 20 oktober gaan we lopen in Natuurgebied Molenbeemden en komen ook nog voorbij het kasteel Alden Biesen.

Molenbeemden:

De Molenbeemden behoren tot het brongebied van de Demer. Het gebied bestaat uit drie deelgebieden: de Beemden zelf en twee steile hellingen. De Beemden strekken zich uit langs de oevers en de flanken van de Molenbeek, waarnaar het gebied is vernoemd. Beide hellingen liggen in de nabije omgeving van het gebied en zijn resten van het voormalige landschap, met een grote variatie aan kleine landschapselementen, zoals hagen, holle wegen, hellingbosjes, poelen en hoogstamboomgaarden. Uit oude kaarten is gebleken dat het gebied de voorbije 250 jaar in hoofdzaak bestond uit natte hooilanden, met veel bomenrijen, hagen en een klein bosje. Tot aan de tweede wereldoorlog waren die beemden van groot belang voor de bevolking van Membruggen en Weert. Bijna elk gezin pachtte er een stukje van de “gemeenschappelijke” gronden voor begrazing of gebruikte het land als hooiland.

Molenbeemden en Aldenbiezen – deWandelgroepEuregio

Alden Biesen

Alden Biesen is de naam van de vroegere landcommanderij van de Duitse Orde in Rijkhoven, Bilzen en tot 1795 de hoofdzetel van de balije Biesen. Alden Biesen is nu uitgebouwd tot een cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid.

Vroeger was de landcommanderij Alden Biesen met aan het hoofd een landcommandeur, de hoofdzetel van de balije Biesen van de Duitse Orde in het land van Maas en Rijn. Dit was vanaf 1220 tot het einde van het Ancien Régime. Deze balije bevatte het priesterconvent en administratief centrum Commanderij Nieuwen Biesen te Maastricht (in 1468 overgegaan van Kleine Biesen te Geleen naar Maastricht) en de Commanderij van Sint-Andreas, een stadsresidentie te Luik, waar het hoofd van de balijepriesters, de grootpastor resideerde. 

Molenbeemden en Aldenbiezen – deWandelgroepEuregio

Kenmerken van de wandeling:

Vertrek: zondag 20 oktober om 09:30 uur,
Plaats van vertrek: Parkeerplaats Alden Biesen, Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen.
Lengte van de wandeling: ongeveer 15 km.
Terrein: deze panoramische wandeling gaat over heuvels en door dalen en over verharde en onverharde wegen.

Bij Brasserie Takoda, naast de parkeerplaats, gaan wij na afloop genieten van een lekker kopje koffie of iets anders.

Laten we proberen zoveel mogelijk te carpoolen. Een advies voor een vergoeding voor de chauffeur kun je uit de tabel met het mannetje halen. Geef hieronder in het veld “Geef een reactie” aan of je je als chauffeur aanbiedt of als passagier vervoer zoekt. Zie ook de beschrijving onder “Carpoolen”.

Kereltje betaalt - deWandelgroepEuregio

Voor deze wandeling vragen we van de leden met een ledenpas een bijdrage van € 2,00 per persoon, alle anderen betalen € 3,00 per persoon. Wij verzoeken u deze bijdrage vóór de start van de wandeling te voldoen en zoveel mogelijk met gepast geld te betalen.
Aanmelden voor een wandeling is niet verplicht; je komt als je zin hebt.

Met vriendelijke groeten,

deWandelgroepEuregio
Bert Limbeek
GSM:
06-25232784

Carpoolen

In het veld Reactie onder het landkaartje kunnen chauffeurs en passagiers hun carpool aanbod of vraag vermelden. Nadat de websitebeheerder de boodschap op spam gecontroleerd heeft, wordt deze vrijgegeven en is deze op de site zichtbaar. Dus deze boodschap is niet direct zichtbaar na ingave op de website.
Chauffeur: vermeld kort aantal beschikbare plaatsen, vertrekplaats + tijdstip van vertrek en telefoonnummer. Het e-mailadres wordt niet op de site gepubliceerd, dus niet in tekst vermelden.
N.B. we gaan ervan uit dat chauffeurs naast de motorrijtuigenverzekering ook altijd een inzittendenverzekering hebben afgesloten.
Passagiers: vermeld kort het aantal benodigde plaatsen, woonplaats of vertrekplaats en telefoonnummer. Het e-mailadres wordt niet op de site gepubliceerd, dus niet in tekst vermelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.