+31(0)6 2445 4835
info@dewandelgroepeuregio.nl

Wandelen in het merengebied van de Swalm

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

Wandelingen van 10 of 15 km rond de meren van de Swalm en in het bos 

Zondag 22 september gaan we wandelen langs het riviertje de Swalm, de meren en door bos en hei. Hierdoor is de wandeling zeer afwisselend, Als we geluk hebben, zien we in de Swalm nog beekforel zwemmen.

Het is een nagenoeg vlakke wandeling met één klim en één klimmetje. Je kunt de korte wandeling lopen, dat betekent dat je na 10 km een honderd meter doorloopt om naar de startlocatie en eventueel het koffieadres te gaan, of je loopt gezellig nog 5 km door een stukje bos, het dorpje Overhetfeld en langs de Swalm weer terug.

Deze keer de rivier verder stroomopwaarts volgen

Vanuit Swalmen hebben we al vaker de rivier de Swalm gevolgd. Nu beginnen we echter met onze wandeling meer stroomopwaarts juist over de grens in Duitsland.

Oorsprong van de Schwalm

De Schwalm (D) / Swalm (NL) ontspringt in de stad Erkelenz in het dorp Geneiken . Een paar kilometer verder vanaf de bron stroomt het door een moerasgebied ten zuiden van Wegberg- dorp Tüschenbroich op ongeveer 85m boven zeeniveau. Van daaruit stroomt het water voornamelijk door het natuurpark Maas-Schwalm-Nette , met zijn rivierbedding tussen Rur , Nette en Niers. Het stroomt door de plaatsen Wegberg, Niederkrüchten , Schwalmtal , Brüggen-Born , Brüggen en Swalmen. Over de totale lengte van de rivier tot de monding van de Maas , nabij Swalmen is de Swalm van 85 m tot ongeveer 12m  boven zeeniveau gezakt. De rivierloop gaat 13 kilometer over Nederlands grondgebied.

Wandeling Swalmdal – deWandelgroepEuregio

Helaas zijn grote delen van de rivier gekanaliseerd, maar in Nederland zijn delen van de loop van de rivier die een natuurlijke meanderende verloop hebben. 
De waterkwaliteit is zodanig verbeterd dat tegenwoordig de beekforel in de Swalm zwemt. Ik heb ze tijdens het voor lopen van de wandeling veel gezien.

Wandeling Swalmdal – deWandelgroepEuregio

De Venekotensee

Wij bezoeken het gebied Natur Schutz Gebiet Elmpter Bruch. In dit gebied stroomt de Schwalm door of langs prachtige meren en meertjes zoals de Dahmsee, Oebeler Bruch, Baggersee en Venekotensee. Deze meren zijn ontstaan door grind-, turf-, of zandafgraving. Aan de Venekotensee is het vakantiepark Venekoten gelegen, van hieruit starten we onze wandeling.

Wandeling Swalmdal – deWandelgroepEuregio

Deze vlakke wandeling is zowel voor de korte als voor de middel-lange afstand wandelaar geschikt. Na ongeveer 10 km hebben we dus de keus om naar de startlocatie terug te keren en een kop koffie of iets dergelijks te drinken, of nog even een uurtje verder te lopen om zo de 15 km vol te maken en daarna dus iets te gaan drinken.

Kenmerken van de wandeling:

Vertrek: zondag 22 september om 09:30 uur
Plaats van vertrek: Feriendorf Venekoten, VenekotenStube, Venekotenweg 5, 41372 Niederkrüchten, Duitsland. In de buurt van de VenekotenStube zijn diverse parkeerplaatsen.
Lengte van de wandeling: 10 of 15 km
Terrein: nagenoeg vlakke wandeling, hoofdzakelijk over grindpaden

Voor veel leden is deze keer de rij-afstand wat verder dan normaal, maar het is zeker de moeite waard. Indien we carpoolen vallen de kosten heel erg mee. Een advies voor een vergoeding voor de chauffeur kun je uit de tabel met het mannetje halen. Geef hieronder in het veld “Geef een reactie” aan of je je als chauffeur aanbiedt of als passagier vervoer zoekt. Zie ook de beschrijving onder “Carpoolen”.

Kereltje betaalt - deWandelgroepEuregio

Voor deze wandeling vragen we van de leden met een ledenpas een bijdrage van € 2,00 per persoon, alle anderen betalen € 3,00 per persoon. Wij verzoeken u deze bijdrage vóór de start van de wandeling te voldoen en zoveel mogelijk met gepast geld te betalen.
Aanmelden voor een wandeling is niet verplicht; je komt als je zin hebt.

Met vriendelijke groeten,

deWandelgroepEuregio
Jan Bons
Tel 06 -2445 4835

Carpoolen

In het veld Reactie onder het landkaartje kunnen chauffeurs en passagiers hun carpool aanbod of vraag vermelden. Nadat de websitebeheerder de boodschap op spam gecontroleerd heeft, wordt deze vrijgegeven en is deze op de site zichtbaar. Dus deze boodschap is niet direct zichtbaar na ingave op de website.
Chauffeur: vermeld kort aantal beschikbare plaatsen, vertrekplaats + tijdstip van vertrek en telefoonnummer. Het e-mailadres wordt niet op de site gepubliceerd, dus niet in tekst vermelden.
N.B. we gaan ervan uit dat chauffeurs naast de motorrijtuigenverzekering ook altijd een inzittendenverzekering hebben afgesloten.
Passagiers: vermeld kort het aantal benodigde plaatsen, woonplaats of vertrekplaats en telefoonnummer. Het e-mailadres wordt niet op de site gepubliceerd, dus niet in tekst vermelden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.