+31(0)6 2445 4835
info@dewandelgroepeuregio.nl

Wandelen in het Leudal – 15 km

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

Een boswandeling in het Leudal van 15 km

 

Beste Wandelaars,

Op zondag 15 september gaan we in het natuurgebied Leudal lopen.

Het Leudal

Het Leudal

Het Leudal is een natuurgebied van zo’n 900 ha, waarvan circa 500ha door het Staatsbosbeheer als reservaat beheerd wordt. Het is een zandgebied, dat ontstaan is in de IJstijd. Men vindt er beekdalen, landduinen en bosvennen. Door dit gebied stromen de Leubeek (vandaar de naam van het gebied), de Zelsterbeek, de Haelensebeek, de Tungelroyse beek en de Roggelse beek. Midden in dit gebied staat de Ursulamolen uit 1773 (vernoemd naar Sint Ursula). Het is een watermolen, gebruikt voor graan en olie. Het Leudal is een zeer gevarieerd natuurgebied met bos (loof en naaldbomen), heidegebied en droge graslanden. Deze molen is op zondag open van 13:00 tot 17:00 uur (voor degene die naar binnen willen om hem te bekijken). Naast vossen en herten vindt men er ook verschillende vogelsoorten. Onder andere zwarte en groene spechten, goudvinken gele kwikstaartjes, sperwers en boomvalken. Maar men vindt er ook ijsvogels. In 2002 zijn hier bevers uitgezet die het goed lijken te doen. Op een deel van de droge graslanden laat het Staatsbosbeheer paarden grazen. In dit gebied staat ook de ruïne van de St. Elisabethmolen.

Op betrekkelijk voedselarme plekken bloeien in het voorjaar de slanke sleutelbloem, bosanemoon, dalkruid en lelietjes van dalen. Ten oosten van de St. Elisabethmolen liggen schrale graslanden met o.a. gevlekte orchis.

Het Leudal

Kenmerken van de wandeling:

-Vertrek op zondag 15 september om 09:30 uur.
-Startlocatie:
Parkeerplaats Restaurant Dennenoord, Op de Bos 6, 6088 NA Roggel. Je kunt achter het restaurant op het grasveld parkeren.
-Terrein: licht heuvelachtige wandeling, voornamelijk in het bos
-Lengte: 15 km

In het Restaurant Dennenoord kunnen we na afloop een lekker kopje koffie drinken.

Laten we proberen zoveel mogelijk te carpoolen. Een advies voor een vergoeding voor de chauffeur kun je uit de tabel met het mannetje halen. Geef hieronder in het veld “Geef een reactie” aan of je je als chauffeur aanbiedt of als passagier vervoer zoekt. Zie ook de beschrijving onder “Carpoolen”.

Kereltje betaalt - deWandelgroepEuregio

Voor deze wandeling vragen we van de leden met een ledenpas een bijdrage van € 2,00 per persoon, alle anderen betalen € 3,00 per persoon. Wij verzoeken u deze bijdrage vóór de start van de wandeling te voldoen en zoveel mogelijk met gepast geld te betalen.
Aanmelden voor een wandeling is niet verplicht; je komt als je zin hebt.

Met vriendelijke groeten,
deWandelgroepEuregio
Bert Limbeek
GSM: 06-25232784

Carpoolen

In het veld Reactie onder het landkaartje kunnen chauffeurs en passagiers hun carpool aanbod of vraag vermelden. Nadat de websitebeheerder de boodschap op spam gecontroleerd heeft, wordt deze vrijgegeven en is deze op de site zichtbaar. Dus deze boodschap is niet direct zichtbaar na ingave op de website.
Chauffeur: vermeld kort aantal beschikbare plaatsen, vertrekplaats + tijdstip van vertrek en telefoonnummer. Het e-mailadres wordt niet op de site gepubliceerd, dus niet in tekst vermelden.
N.B. we gaan ervan uit dat chauffeurs naast de motorrijtuigenverzekering ook altijd een inzittendenverzekering hebben afgesloten.
Passagiers: vermeld kort het aantal benodigde plaatsen, woonplaats of vertrekplaats en telefoonnummer. Het e-mailadres wordt niet op de site gepubliceerd, dus niet in tekst vermelden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.