Wandelen in het Leudal 12 of 15 km

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

Een mooie boswandeling in het Leudal  van 12 of 15 km

 

Beste Wandelaars,

Op zondag 04 september gaan we in het natuurgebied Leudal lopen. Het is een prachtig gebied waar we vaker geweest zijn, maar iedere keer krijgen we weer lovende kritieken.


Leudal - deWandelgroepEuregio

Leudal – deWandelgroepEuregio

Wat gaan we doen

Bert heeft destijds een wandeling in dit prachtige natuurgebied voorbereid die we nu weer een keer gaan lopen. Het wordt een makkelijke wandeling over licht glooiend terrein. En je weet het: 12 km op min of meer vlak terrein staat gelijk aan 9 à 10 km in het Heuvelland.

Het Leudal is een natuurgebied van zo’n 900 ha, waarvan circa 500ha door het Staatsbosbeheer als reservaat beheerd wordt. Het is een zandgebied, dat ontstaan is in de IJstijd. Men vindt er beekdalen, landduinen en bosvennen. Door dit gebied stromen de Leubeek (vandaar de naam van het gebied), de Zelsterbeek, de Haelensebeek, de Tungelroyse beek en de Roggelse beek. Midden in dit gebied staat de Ursulamolen uit 1773 (vernoemd naar Sint Ursula). Het is een watermolen, gebruikt voor graan en olie. Het Leudal is een zeer gevarieerd natuurgebied met bos (loof en naaldbomen), heidegebied en droge graslanden. Deze molen is op zondag open van 13:00 tot 17:00 uur (voor degene die naar binnen willen om hem te bekijken). Naast vossen en herten vindt men er ook verschillende vogelsoorten. Onder andere zwarte en groene spechten, goudvinken gele kwikstaartjes, sperwers en boomvalken. Maar men vindt er ook ijsvogels. In 2002 zijn hier bevers uitgezet die het goed lijken te doen. Op een deel van de droge graslanden laat het Staatsbosbeheer paarden grazen. In dit gebied staat ook de ruïne van de St. Elisabethmolen.

Op betrekkelijk voedselarme plekken bloeien in het voorjaar de slanke sleutelbloem, bosanemoon, dalkruid en lelietjes van dalen. Ten oosten van de St. Elisabethmolen liggen schrale graslanden met o.a. gevlekte orchis.

Leudal - deWandelgroepEuregio

Leudal – deWandelgroepEuregio

Aanmelding via de website

Om te vermijden dat er teveel mensen deelnemen, dient men zich voor deze wandeling aan te melden via het veld “Geef een reactie” onderaan deze beschrijving.  Doe dit vóór de voorafgaande vrijdagavond 18:00 uur. Het reactie veld ziet er als volgt uit:

Reactie
Vermeld hier of je 12 of 15 km loopt
Naam
Vermeld je voor- en achternaam
E-mail
Vermeld hier je e-mailadres
Website
Niet invullen
Vervolgens Reactie plaatsen

We beperken het aantal deelnemers tot ongeveer 18 á 20 personen per wandelgroep.  Indien er meer deelnemers zijn, vormen we twee groepen.
Soms is een wandeling met een bepaalde afstand volgeboekt. Je kunt je dan opgeven voor de reservelijst. Regelmatig komt het voor dat wandelaars zich weer afmelden waardoor er weer plaatsen beschikbaar komen en je toch mee kunt wandelen.

Indien er meer groepen zijn, vertrekken die van dezelfde start locatie, maar één groep loopt in de tegengestelde richting. Graag aanmelden vóór de voorafgaande vrijdagavond 18:00 uur.
Soms kan het even duren voordat je je aanmelding op het scherm ziet, omdat de webbeheerder deze eerst voor publicatie moet vrijgeven.

Kort na de uiterste aanmelddatum ontvangen de wandelaars per email een bevestiging van deelname en het adres van de startplaats. Aangezien we met een beperkt aantal deelnemers willen lopen, hebben de leden van de vereniging voorrang op niet-leden. Meld je dus snel aan.
Heb je je aangemeld, maar kun je toch niet komen, meld dit dan zo gauw mogelijk, zodat we iemand anders kunnen toelaten.

Kenmerken van de wandeling:

–Wanneer  : zondag 4 september
-Tijdstip    : we beginnen met de wandeling om 09:30 uur voor beide groepen
–Startpunt : wordt via een email aan de deelnemers bekend gemaakt
-Lengte van de wandeling: je kunt kiezen uit 12 of 15 km 
-Terrein: we lopen over bospaadjes en kiezelwegen, af en toe wat klimmetjes en dalingen.

We vragen voor deze wandelingen van de leden met een ledenpas een bijdrage van € 2,00 per persoon. Om het muntgeld te beperken vragen we iedereen zoveel mogelijk met een wandelstrippenkaart te betalen. Deze kun je vooraf bestellen door € 10,– (voor 5 wandelingen) of € 20,– (voor 10 wandelingen) of € 30,– (voor 15 wandelingen) op NL72 SNSB 0706 1093 92 t.n.v. deWandelgroepEuregio over te maken. Wil je weten hoe het met een Wandelstrippenkaart werkt? Klik dan even hierop
Indien er niet-leden meelopen betalen zij € 3,00 per persoon. Wij verzoeken deze bijdrage vóór de start van de wandeling te voldoen.

Met vriendelijke groeten,
deWandelgroepEuregio
Jan Bons
Tel 06-2445 4835

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.