+31(0)6 2445 4835
info@dewandelgroepeuregio.nl

Wandelen in het Leudal – 12 of 15 km

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

Een mooie boswandeling in het Leudal van 12 of 15 km

Beste Wandelaars,

Op zondag 30 augustus gaan we in het natuurgebied Leudal lopen. Dit zijn de wandelingen die we eerder ingekort en uiteindelijk afgelast hebben vanwege de hitte. We gaan het nu opnieuw proberen, want het is een prachtig gebied.
We hebben de keus uit een wandeling van 12 of 15 km.

Leudal - deWandelgroepEuregio

Leudal – deWandelgroepEuregio

Wat gaan we doen

Bert heeft een wandeling in dit prachtige natuurgebied voorbereid. Het wordt een makkelijke wandeling over licht glooiend terrein. En je weet het: 12 km op min of meer vlak terrein staat gelijk aan 9 à 10 km in het Heuvelland.

Het Leudal is een natuurgebied van zo’n 900 ha, waarvan circa 500ha door het Staatsbosbeheer als reservaat beheerd wordt. Het is een zandgebied, dat ontstaan is in de IJstijd. Men vindt er beekdalen, landduinen en bosvennen. Door dit gebied stromen de Leubeek (vandaar de naam van het gebied), de Zelsterbeek, de Haelensebeek, de Tungelroyse beek en de Roggelse beek. Midden in dit gebied staat de Ursulamolen uit 1773 (vernoemd naar Sint Ursula). Het is een watermolen, gebruikt voor graan en olie. Het Leudal is een zeer gevarieerd natuurgebied met bos (loof en naaldbomen), heidegebied en droge graslanden. Deze molen is op zondag open van 13:00 tot 17:00 uur (voor degene die naar binnen willen om hem te bekijken). Naast vossen en herten vindt men er ook verschillende vogelsoorten. Onder andere zwarte en groene spechten, goudvinken gele kwikstaartjes, sperwers en boomvalken. Maar men vindt er ook ijsvogels. In 2002 zijn hier bevers uitgezet die het goed lijken te doen. Op een deel van de droge graslanden laat het Staatsbosbeheer paarden grazen. In dit gebied staat ook de ruïne van de St. Elisabethmolen.

Op betrekkelijk voedselarme plekken bloeien in het voorjaar de slanke sleutelbloem, bosanemoon, dalkruid en lelietjes van dalen. Ten oosten van de St. Elisabethmolen liggen schrale graslanden met o.a. gevlekte orchis.

Leudal - deWandelgroepEuregio

Leudal – deWandelgroepEuregio

Maatregelen ivm het Coronavirus

We lopen steeds met een beperkt aantal deelnemers per groep. De voorschriften van het RIVM en de Noodverordening COVID-19 van de Veiligheidsregio Zuid of Midden-Noord Limburg zijn voor ons leidend. Om een voor iedereen zo veilig mogelijk verloop van de wandelingen te bewerkstelligen, dienen de wandelaars die met ons meegaan zich strikt aan deze voorschriften te houden. Vanwege de beperkte deelname zal voorlopig voor elke wandeling ingeschreven moeten worden.

Zoals gezegd starten we met een kleine groep mensen die zich strikt aan de richtlijnen dienen te houden, zoals een minimale afstand tot elkaar bewaren van 1,5 m, geen handen schudden, niezen in de elleboog, niet deelnemen indien je neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts hebt.
Meer aanwijzingen en dringende adviezen staan voor iedereen in de onderstaande Veiligheid- en hygiëneregels van NOC-NSF beschreven. Lees die vóór aanmelding goed door!

Aanmelding via de website

Om te vermijden dat er teveel mensen deelnemen, dient men zich voor deze wandeling aan te melden via het veld “Geef een reactie” onderaan deze beschrijving.  Doe dit vóór vrijdagavond 18:00 uur bij de betreffende wandeling en niet in de Agenda. Het reactieveld ziet er als volgt uit:

Reactie
Vermeld hier de afstand die gaat lopen

Naam
Vermeld je voor- en achternaam

E-mail
Vermeld hier je e-mailadres

Website
Niet invullen

Vervolgens Reactie plaatsen

We beperken het aantal deelnemers tot ongeveer 15 per groep.  Indien er meer deelnemers zijn, vormen we twee groepen. De groepen vertrekken van dezelfde startlocatie, maar één groep loopt in de tegengestelde richting. Graag aanmelden vóór vrijdagavond 18:00 uur.

Het zal even duren voordat je je aanmelding op het scherm ziet, omdat de webbeheerder eerst de informatie voor publicatie moet vrijgeven.
De wandelaars ontvangen per email  een bevestiging van deelname en het adres van de startplaats. Aangezien we in deze corona-tijd  met een beperkt aantal deelnemers willen lopen, hebben de leden van de vereniging voorrang op niet-leden. Meld je dus snel aan.
Heb je je aangemeld, maar kun je toch niet komen, meld dit dan zo gauw mogelijk, zodat we iemand anders kunnen toelaten.

Kenmerken van de wandeling:

-Wanneer  : zondag 30 augustus
-Tijdstip    : 09:30 uur
-Startpunt : wordt d.m.v. een email aan de deelnemers op tijd bekend gemaakt
-Lengte van de wandeling is 12 of 15 km
-Terrein: een gemakkelijke boswandeling over licht glooiend terrein
-Onze wandelvereniging wandelt in de Euregio. We komen dus vaker in België of Duitsland waar verschillende voorschriften m.b.t. een mondkapje gelden. Handig: neem een mondkapje in je rugzak mee, dan ben je altijd goed voorbereid.

We vragen voor deze wandelingen van de leden met een ledenpas een bijdrage van € 2,00 per persoon. Indien er niet-leden meelopen betalen zij € 3,00 per persoon. Wij verzoeken u deze bijdrage vóór de start van de wandeling te voldoen en zoveel mogelijk met gepast geld te betalen.

Met vriendelijke groeten,
deWandelgroepEuregio
Bert Limbeek
GSM: 06-25232784

Veiligheid- en hygiëneregels voor iedereen (van NOC-NSF)

Wij adviseren om onderstaande maatregelen uit te voeren.
• voor alles geldt: gezond verstand gebruiken staat voorop
• blijf thuis als je de afgelopen 24 uur een van de volgende (ook milde!) symptomen hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts;
• blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts (vanaf 38°C) en/of benauwdheidsklachten heeft. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je weer sporten en naar buiten;
• blijf thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat je tot veertien dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet je thuis blijven tot veertien dagen na het laatste contact waarop deze persoon nog besmettelijk was (volg hierin het advies van de GGD);
• blijf thuis als je het nieuwe coronavirus hebt gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) minimaal zeven dagen thuis na de uitslag van de test;
• blijf thuis zolang je in thuisisolatie bent, omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld;
• ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan zoals: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts;• hanteer RIVM richtlijnen ten aanzien van de woonsituatie bij specifieke aandoeningen, zoals bijvoorbeeld fysieke of verstandelijke beperkingen. Deze zijn leidend in de stap naar sporten/ bewegen;
• houd anderhalve meter (twee armlengtes) afstand van ieder andere persoon buiten jouw huishouden, uitzondering voor kinderen tot en met 12 jaar;
• hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes; • ga voordat je naar de club vertrekt thuis naar het toilet;
• was je handen met water en zeep voor en na bezoek sportlocatie;
• vermijd het aanraken van je gezicht;
• schud geen handen;
• kom niet eerder dan tien minuten voor de sportactiviteit aan op de sportlocatie en ga direct daarna naar huis

4 reacties

 1. b.limbeek schreef:

  Ik wandel zo wie zo mee, maar weet nog niet welke afstand.

 2. G.A.M. Niessen schreef:

  Nancy en Gemma wandelen graag 15km mee

 3. Petra schreef:

  Ik wandel mee voor de 12 km

 4. Ria Rekko schreef:

  Ik ga voor de 15 km

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.