Wandelen rondom Schinnen 13 km

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

Wandelen rondom Schinnen 13 km

Hallo wandelaars.

Het is een heuvelachtige tocht zoals we gewend zijn in ons heuvelland. We komen herhaaldelijk op mooie panorama s.

In dit gebied bevindt zich o.a. de Muldermolen. De Muldermolen biedt zicht op De Mulderplas en is gelegen in het hart van het Corio Glana project en omringd door historische gebouwen zoals Kasteel Terborgh, Mariakapel, Alfa brouwerij en Kasteel Amstenrade. Dit maakt De Muldermolen een centrale plek voor het starten of onderbreken van een wandeling door prachtige landschappen en langs gebouwen met een historisch verhaal. En daar gaan we vandaag iets van zien.

De Muldermolen – deWandelgroepEuregio

De Mulderplas is een voormalige slikvijver van de Staatsmijn Emma en de Staatsmijn Hendrik in de buurtschap Thull in de Gemeente Beekdaelen. In dit moeras werd het afvalwater van beide mijnen geloosd. De oorspronkelijke Muldermolen stond op de plek waar het kolenslik geloosd werd.

De Staatsmijn Emma, vernoemd naar de moeder van de toenmalige koningin Wilhelmina, was een Nederlandse steenkolenmijn die van 1911 tot 1973 gevestigd was tussen Treebeek en Hoensbroek. De diepste schacht was 980 meter. Er waren 4 schachten. De productie liep van 1911 tot 1973. De totale productie was 109.032.000 ton. Tja dat zijn nogal aantallen. Het was een beroep dat veel energie en lef vergde van de mijnwerkers. Kompels werkten over het algemeen in drie ploegendiensten, waarbij achtereenvolgens elke ploeg acht uur in de mijn werkte. De nachtdienst was voorbehouden aan kompels van 18 jaar en ouder. De nachtdienst was in feite bestemd om die werkzaamheden uit te voeren waardoor het voor de dag- en middagdienst mogelijk was om uitsluitend met kolenwinning bezig te zijn. Te denken valt aan reparatie en onderhoud van machines, controle en reparatie van het kilometerslange spoorwegnet, de luchtverversing, de schachten, de transportbanden enz.
 
 
Tegenover de Mulderplas licht De ALFA Brouwerij die in  1870 is opgericht door de heer Joseph Meens. Alfa bier wordt gebrouwen met water uit een eeuwenoude bron, hiermee is de ALFA brouwerij de enige brouwerij in Nederland die voor het bierbrouwen gebruik maakt van bronwater. Het is momenteel de vijfde generatie Meens. 

Ze brouwen op ambachtelijke, traditionele wijze haar Alfa Bieren. Een onafhankelijke familiebrouwerij, gelegen tussen de groene heuvels van het Zuid-Limburgse buurtschap Thull in Schinnen, is haar traditie en receptuur altijd trouw gebleven. Alfa Edel Pils is recentelijk zelfs verkozen tot Beste Pils ter wereld! 

 

Geleenbeekdal – deWandelgroepEuregio

 
 

Nog steeds beperkte maatregelen ivm het Coronavirus

We lopen steeds met een beperkt aantal deelnemers per wandelgroep. De voorschriften van het RIVM en de Rijksoverheid zijn voor ons leidend.
Om een voor iedereen zo veilig mogelijk verloop van de wandelingen te bewerkstelligen, dienen de wandelaars die met ons meegaan zich strikt aan deze voorschriften te houden. Vanwege de beperkte deelname zal voor elke wandeling ingeschreven moeten worden.

Zoals gezegd starten we met een kleine groep(en) mensen die zich strikt aan de richtlijnen dienen te houden, dus een minimale afstand tot elkaar bewaren van 1,5 m, maar ook geen handen schudden, niezen in de elleboog, niet deelnemen indien je neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts hebt.

Aanmelding via de website

Om te vermijden dat er teveel mensen deelnemen, dient men zich voor deze wandeling aan te melden via het veld “Geef een reactie” onderaan deze beschrijving.  Doe dit vóór de voorafgaande vrijdagavond 18:00 uur. Het reactie veld ziet er als volgt uit:

Reactie
Niets invullen ; alleen 13 km beschikbaar
Naam
Vermeld je voor- en achternaam
E-mail
Vermeld hier je e-mailadres
Website
Niet invullen
Vervolgens Reactie plaatsen

We beperken het aantal deelnemers tot ongeveer 18 á 20 personen per wandelgroep.  Indien er meer deelnemers zijn, vormen we twee groepen. De groepen vertrekken van dezelfde start locatie, maar één groep loopt in de tegengestelde richting. Graag aanmelden vóór de voorafgaande vrijdagavond 18:00 uur.
Soms kan het even duren voordat je je aanmelding op het scherm ziet, omdat de webbeheerder deze eerst voor publicatie moet vrijgeven.


Kort na de uiterste aanmelddatum ontvangen de wandelaars per email een bevestiging van deelname en het adres van de startplaats. Aangezien we met een beperkt aantal deelnemers willen lopen, hebben de leden van de vereniging voorrang op niet-leden. Meld je dus snel aan.
Heb je je aangemeld, maar kun je toch niet komen, meld dit dan zo gauw mogelijk, zodat we iemand anders kunnen toelaten.

Kenmerken van de wandeling:

–Wanneer  : zondag 08 augustus
-Tijdstip    : 09.30 uur voor beide wandelingen
-Startpunt : wordt d.m.v. een email aan de deelnemers op tijd bekend gemaakt
-Lengte van de wandeling is 13 km 
-Terrein:  heuvelachtig

We vragen voor deze wandelingen van de leden met een ledenpas een bijdrage van € 2,00 per persoon. Om het muntgeld te beperken vragen we iedereen zoveel mogelijk met een wandelstrippenkaart te betalen. Deze kun je vooraf bestellen door € 10,– (voor 5 wandelingen) of € 20,– (voor 10 wandelingen) of € 30,– (voor 15 wandelingen) op NL72 SNSB 0706 1093 92 t.n.v. deWandelgroepEuregio over te maken. Wil je weten hoe het met een Wandelstrippenkaart werkt? Klik dan even hierop
Indien er niet-leden meelopen betalen zij € 3,00 per persoon. Wij verzoeken deze bijdrage vóór de start van de wandeling te voldoen.

Met vriendelijke groeten,
deWandelgroepEuregio
Jos Diederen
Tel. 06-53573760

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.