Wandelen in de omgeving Kornelimünster (D) 11 of 15 km

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

 

Wandeling gaat niet door

Kornelimünster; wandelen in een prachtige omgeving met leuk historisch stadje

Op veler verzoek gaan we nog eens in de omgeving van Kornelimünster wandelen.

Het mooie historische stadje Kornelimünster ligt direct onder Aken en is slechts 27 km verwijderd van onze regelmatige carpoolplaats bij Decathlon in Kerkrade. Hier begint zo’n beetje de Noord Eifel. Een wandeling hier is genieten van het historische karakter van het plaatsje en van de mooie omgeving met het riviertje de Inde.

Kornelimünster wordt door veel toeristen bezocht. We zullen er niet kunnen parkeren. We vertrekken daarom vanuit Walheim. Als we dan iets meer dan de helft van de wandeling erop hebben zitten, kunnen we misschien in Kornelimünster een koffiepauze inlassen, bij goed weer op één van de vele terrasjes of bij slechter weer binnen in één van de kleine cafeetjes. Omdat het niet zeker is of er voldoende plaats is, regelen we het zo dat eerst de 11 km wandelaars hier pauzeren en daarna de 15 km wandelaars. Daarom vertrekt de 15 km wandeling een half uur later dan gebruikelijk, dus om 10:00 uur.
Na de pauzes lopen we over de Vennbahn naar Hahn en gaan daarna weer het bos in. De Vennbahn is een oude spoorweg die van Aken naar Luxemburg gaat en niet meer als zodanig gebruikt wordt. Deze is nu in gebruik als fiets- en wandelpad.
Voor de rest is het genieten van het mooie landschap in herfstkleuren.

 

De markt van Kornelimünster

Kornelimünster

Kornelimünster is een plaats in de Duitse gemeente Aken, behorende tot het stadsdeel Kornelimünster/Walheim.
De geschiedenis van Kornelimünster hangt nauw samen met de Abdij van Kornelimünster, die in 814 werd gesticht. De naam van de plaats komt hier ook mee tot uiting: münster is klooster, en dit klooster is gewijd aan Sint-Cornelius.
Halverwege de 9e eeuw werd de Abdij een rijksvrijheid. In 1802 kwam daar een einde aan, toen Kornelimünster onder Frans bestuur kwam en de abdij werd opgeheven, om in 1815 Pruisisch te worden. De gebouwen kregen een seculiere bestemming, behalve de abdijkerk (Sankt Korneliuskirche), die parochiekerk werd. In 1906 kwamen er opnieuw Benedictijnen naar Kornelimünster. Zij stichtten er een nieuwe abdij.

Op 14 september 1944 werd Kornelimünster door Amerikaanse troepen bevrijd. Er werden geen vernielingen aangericht. In 1972 werd de voormalige rijksvrijheid verdeeld over een drietal nieuwe fusiegemeenten: Aken, Stolberg en Roetgen.

Kornelimünster ligt op een hoogte van 235 meter, in het dal van de Inde. De Bernheimer Bach vloeit in Kornelimünster uit in de Inde.

 

Kornelimünster – oude spoorbrug naar Stolberg

 

Maatregelen ivm het Coronavirus

We lopen steeds met een beperkt aantal deelnemers per groep. De voorschriften van het RIVM en de Noodverordening COVID-19 van de Veiligheidsregio Zuid of Midden-Noord Limburg zijn voor ons leidend. Om een voor iedereen zo veilig mogelijk verloop van de wandelingen te bewerkstelligen, dienen de wandelaars die met ons meegaan zich strikt aan deze voorschriften te houden. Vanwege de beperkte deelname zal voorlopig voor elke wandeling ingeschreven moeten worden.

Zoals gezegd starten we met een kleine groep mensen die zich strikt aan de richtlijnen dienen te houden, zoals een minimale afstand tot elkaar bewaren van 1,5 m, geen handen schudden, niezen in de elleboog, niet deelnemen indien je neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts hebt.
Meer aanwijzingen en dringende adviezen staan voor iedereen in de onderstaande Veiligheid- en hygiëneregels van NOC-NSF beschreven. Lees die vóór aanmelding goed door!

Aanmelding via de website

Om te vermijden dat er teveel mensen deelnemen, dient men zich voor deze wandeling aan te melden via het veld “Geef een reactie” onderaan deze beschrijving.  Doe dit vóór vrijdagavond 18:00 uur bij de betreffende wandeling en niet in de Agenda. Het reactie veld ziet er als volgt uit:

Reactie
 Geen plaatsen meer beschikbaar 

Naam
Vermeld je voor- en achternaam

E-mail
Vermeld hier je e-mailadres

Website
Niet invullen

Vervolgens Reactie plaatsen

We beperken het aantal deelnemers tot ongeveer 15 per groep.  Indien er meer deelnemers zijn, vormen we twee groepen. De groepen vertrekken van dezelfde start locatie, maar één groep loopt in de tegengestelde richting. Graag aanmelden vóór vrijdagavond 18:00 uur.

Het kan even duren voordat je je aanmelding op het scherm ziet, omdat de webbeheerder dan eerst de informatie voor publicatie moet vrijgeven.
De wandelaars ontvangen per email  een bevestiging van deelname en het adres van de startplaats. Aangezien we in deze corona-tijd  met een beperkt aantal deelnemers willen lopen, hebben de leden van de vereniging voorrang op niet-leden. Meld je dus snel aan.
Heb je je aangemeld, maar kun je toch niet komen, meld dit dan zo gauw mogelijk, zodat we iemand anders kunnen toelaten.

Kenmerken van de wandeling:

-Wanneer  : zondag 11 oktober.
-Tijdstip    : 09.30 uur voor de 11 km wandeling en 10:00 uur voor de 15 km wandeling
-Startpunt : wordt d.m.v. een email aan de deelnemers op tijd bekend gemaakt
-Lengte van de wandeling is 11 of 15 km
-Terrein: een pittige heuvelachtige wandeling door bos en velden, over bospaden en stille landweggetjes.

We vragen voor deze wandelingen van de leden met een ledenpas een bijdrage van € 2,00 per persoon. Indien er niet-leden meelopen betalen zij € 3,00 per persoon. Wij verzoeken u deze bijdrage vóór de start van de wandeling te voldoen.

Met vriendelijke groeten,
deWandelgroepEuregio
Jan Bons
Tel 06-2445 4835

 

Veiligheid- en hygiëneregels voor iedereen (van NOC-NSF)

Wij adviseren om onderstaande maatregelen uit te voeren.
• voor alles geldt: gezond verstand gebruiken staat voorop
• blijf thuis als je de afgelopen 24 uur een van de volgende (ook milde!) symptomen hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts;
• blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts (vanaf 38°C) en/of benauwdheidsklachten heeft. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je weer sporten en naar buiten;
• blijf thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat je tot veertien dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet je thuis blijven tot veertien dagen na het laatste contact waarop deze persoon nog besmettelijk was (volg hierin het advies van de GGD);
• blijf thuis als je het nieuwe coronavirus hebt gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) minimaal zeven dagen thuis na de uitslag van de test;
• blijf thuis zolang je in thuisisolatie bent, omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld;
• ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan zoals: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts;• hanteer RIVM richtlijnen ten aanzien van de woonsituatie bij specifieke aandoeningen, zoals bijvoorbeeld fysieke of verstandelijke beperkingen. Deze zijn leidend in de stap naar sporten/ bewegen;
• houd anderhalve meter (twee armlengtes) afstand van ieder andere persoon buiten jouw huishouden, uitzondering voor kinderen tot en met 12 jaar;
• hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes; • ga voordat je naar de club vertrekt thuis naar het toilet;
• was je handen met water en zeep voor en na bezoek sport locatie;
• vermijd het aanraken van je gezicht;
• schud geen handen;
• kom niet eerder dan tien minuten voor de sportactiviteit aan op de sport locatie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.