Wandelen in de Anstelvallei en langs de Worm 12,5 of 16,5 km

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

Wandelen in de Anstelvallei en langs de Worm 12,5 of 16,5 km

Zondag 27 juni hebben we een héél mooie wandeling op het programma staan. Je kunt kiezen uit een kortere wandeling van 12,5 km of de langere van 16,5 km. We wandelen in de Anstelvallei en langs de Nederlandse Worm. 

Anstelvallei met Cranenweyer

Wandelen langs het enige stuwmeer van Nederland dat Cranenweyer heet, kan in de Anstelvallei. Dit stuwmeer voorkomt sinds 1974 overstromingen in Eygelshoven, zorgt voor schoon drinkwater en is een bijzonder geliefd plekje van natuur- en vogelliefhebbers.  
Trekvogels nemen een pauze op het water, de ijsvogel nestelt in de oevers van de beek, exotische eenden stelen de show en zelfs de zeldzame visarend is er waargenomen. Wandelen door dit onofficiële vogelreservaat is afwisselend: beukenbos, akkerland, langs kastelen en hoeves… Op de brug heb je een geweldig uitzicht over het stuwmeer. 
In de Anstelvallei bevindt zich ook het kasteel Erenstein en de grote boerenhoeve Nieuw Erenstein die op dit moment door het Limburgs Landschap gerenoveerd wordt tot een prachtig monument.

De Worm

De Worm ontspringt in Aken en stroomt gedeeltelijk op de grens van Nederland en Duitsland. Het Nederlandse deel heeft z’n oorspronkelijk meanderende loop behouden en is een schitterend natuurgebiedje. Ook hier komt het IJsvogeltje voor.
In het gebied van de Worm kan Nivelsteiner zandsteen gewonnen worden, dat gebruikt is als bouwmateriaal. De bovenloop van de Worm heeft tussen Würselen en Herzogenrath steenkoollagen aangesneden, die langs de steile wanden aan de oppervlakte komen. Dit deel van het Wormdal was vanaf de middeleeuwen centrum van steenkoolmijnbouw. Tot een halve eeuw terug diende de Worm als een afvoerput voor de steenkolenwinning. Nu is de situatie zodanig verbeterd dat er forel in zwemt.

Nog steeds beperkte maatregelen ivm het Coronavirus

We lopen steeds met een beperkt aantal deelnemers per wandelgroep. De voorschriften van het RIVM en de Rijksoverheid zijn voor ons leidend.
Om een voor iedereen zo veilig mogelijk verloop van de wandelingen te bewerkstelligen, dienen de wandelaars die met ons meegaan zich strikt aan deze voorschriften te houden. Vanwege de beperkte deelname zal voor elke wandeling ingeschreven moeten worden.

Zoals gezegd starten we met een kleine groep(en) mensen die zich strikt aan de richtlijnen dienen te houden, dus een minimale afstand tot elkaar bewaren van 1,5 m, maar ook geen handen schudden, niezen in de elleboog, niet deelnemen indien je neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts hebt.

Aanmelding via de website

Om te vermijden dat er teveel mensen deelnemen, dient men zich voor deze wandeling aan te melden via het veld “Geef een reactie” onderaan deze beschrijving.  Doe dit vóór de voorafgaande vrijdagavond 18:00 uur. Het reactie veld ziet er als volgt uit:

Reactie
Geef hier even aan of je 12,5 of 16,5 km wilt lopen
De afstand 12,5 km is vol; geef je op voor de reservelijst

Naam
Vermeld je voor- en achternaam

E-mail
Vermeld hier je e-mailadres

Website
Niet invullen

Vervolgens Reactie plaatsen

We beperken het aantal deelnemers tot ongeveer 18 á 20 personen per wandelgroep.  Indien er meer deelnemers zijn, vormen we twee groepen. De groepen vertrekken van dezelfde start locatie, maar één groep loopt in de tegengestelde richting. Graag aanmelden vóór de voorafgaande vrijdagavond 18:00 uur.
Soms kan het even duren voordat je je aanmelding op het scherm ziet, omdat de webbeheerder deze eerst voor publicatie moet vrijgeven.


Kort na de uiterste aanmelddatum ontvangen de wandelaars per email een bevestiging van deelname en het adres van de startplaats. Aangezien we met een beperkt aantal deelnemers willen lopen, hebben de leden van de vereniging voorrang op niet-leden. Meld je dus snel aan.
Heb je je aangemeld, maar kun je toch niet komen, meld dit dan zo gauw mogelijk, zodat we iemand anders kunnen toelaten.

Kenmerken van de wandeling:

–Wanneer  : zondag 27 juni
-Tijdstip    : 09.30 uur voor beide wandelingen
-Startpunt : wordt d.m.v. een email aan de deelnemers op tijd bekend gemaakt
-Lengte van de wandeling is 12,5 of 16,5 km 
-Terrein: We lopen veelal over onverharde paden . Er zijn enkele pittige kleine hellinkjes, dus het is geen vlakke wandeling.

We vragen voor deze wandelingen van de leden met een ledenpas een bijdrage van € 2,00 per persoon. Om het contant geld te beperken vragen we iedereen zoveel mogelijk met een wandelstrippenkaart te betalen. Deze kun je vooraf bestellen door € 10,– (voor 5 wandelingen) of € 20,– (voor 10 wandelingen) of € 30,– (voor 15 wandelingen) op NL72 SNSB 0706 1093 92 t.n.v. deWandelgroepEuregio over te maken. Wil je weten hoe het met een Wandelstrippenkaart werkt? Klik dan even hierop
Indien er niet-leden meelopen betalen zij € 3,00 per persoon. Wij verzoeken deze bijdrage vóór de start van de wandeling te voldoen.

Met vriendelijke groeten,
deWandelgroepEuregio
Jan Bons
Tel 06-2445 4835

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.