Carpool adviestarieven

Wandelen in Limburg en in de Euregio

Created with Sketch.

Wat is een reële bijdrage van passagier voor chauffeur ?

Sommige mensen vinden het moeilijk om geld voor het vervoer te vragen, terwijl dit heel legitiem is. Waarom zou je als chauffeur alleen de kosten dragen en de passagier voor niets laten meerijden? Het is eerlijker om de kosten te delen.

Hoeveel is dan een eerlijke bijdrage van de passagier aan de chauffeur?

We berekenen in dit geval de EXTRA kosten die je als chauffeur hebt indien je naar een wandeling rijdt. We nemen dus niet de afschrijvingskosten, verzekeringskosten e.d. in deze berekening mee, die heb je toch of je veel of weinig de auto gebruikt. Wat we wel meenemen zijn benzinekosten, onderhoud auto en vervanging banden. Deze kosten worden hoger naarmate je meer rijdt.
Een voorbeeld: een chauffeur neemt één passagier mee. De rit van vertrek tot start locatie van de wandeling is 25 km enkele reis. In de onderstaande tabel zijn ook afstanden als enkele reizen vermeld. Deze 25 km ligt in de staffel tussen 20 en 29 km. Hierbij wordt bij één passagier een bedrag van € 4,25 vermeld. Één passagier dient dan dus € 4,25 bij te dragen. Hij/zij kan dan heen en terug meerijden. Zijn er meerdere passagiers dan wordt het totale bedrag door meerdere passagiers en chauffeur gedeeld. Bij 2 passagiers zou het te betalen bedrag in dit voorbeeld dan € 3,00 voor elk zijn en € 2,25 voor elk bij 3 passagiers.

Natuurlijk zijn deze tarieven niet dwingend, maar zijn meer bedoeld om snel en eenvoudig een reële bijdrage voor de chauffeur te bepalen.

De tarieven zijn per 03-10-2023 bijgewerkt.